Používame ho buď priamo na mäso, alebo do marinád a omáčok, pričom pri marinovaní sa neodporúča používať misky či hrnce zo železa alebo z hliníka, pretože mäso môže získať nežiaducu kovovú príchuť. Existuje pritom široká škála exotickejších korení, ktoré môžu ozvláštniť naše domáce jedlá z mäsa.
Badián
Badián je aromatické cudzokrajné korenie a kvôli tvaru hviezdy sa mu hovorí aj hviezdičkové korenie. Pripomína trošku aníz či škoricu. Má príjemne sladkú, mierne pikantnú chuť s nádychom sladkého drievka. Využiť ho môžeme v orientálnych pokrmoch každého druhu, takisto zjemňuje divinu, pečenú hydinu, ryby a vývary.
Citrónová tráva
Citrónová tráva je rozšírená najmä v ázijskej kuchyni. Má citrónovú vôňu, nie je však taká kyslá ako citrón. V mäsových pokrmoch sa často kombinuje s kokosovým mliekom. Výborná je k hovädziemu, bravčovému a jahňaciemu mäsu. Orientálny nádych dodá aj pečenému kurčaťu, marinovaným mäsám či rôznym omáčkam.
Estragón
Estragón je druhom paliny, ide o palinu dračiu, trvácu bylinu, ktorá je napríklad súčasťou známej provensálskej zmesi. Najmä Francúzi estragón milujú, vyniká príjemnou, výraznou vôňou a je vyhľadávaným korením na hydinu, do smotanovo-bylinkových omáčok či marinád, známy je aj vo forme bylinkového octu či oleja.
Kardamón
Kardamón patrí medzi drahšie korenia. Ako korenie sa užívajú celé kapsuly, vcelku alebo mleté. Používa sa najmä v orientálnej kuchyni, je napríklad súčasťou vietnamskej národnej polievky pho. V našich podmienkach ho môžeme použiť na rozvoňanie kurčaťa či bravčového mäsa. Je tiež súčasťou údenárskych zmesí.
Kurkuma
Kurkumu si ľudia často pletú s korením karí, ktorého žltá farba pochádza práve z kurkumy, ktorá je jeho súčasťou. Ide o mletý koreň podobný zázvoru. Pre farbiace schopnosti sa nazýva aj indický šafran a používa sa na rôzne mäso či rybu, najčastejšie na hydinu a bravčové mäso, pripravené napríklad na thajský spôsob.
Šalvia
Šalvia je univerzálne mäsové korenie. Používa sa čerstvá alebo sušené listy. Šalvia sa svojou jemne mentolovou chuťou hodí ku všetkým druhom mäsa, do polievok a marinád, ale aj plniek. V kombinácii s cesnakom či čiernym korením je výborná ku grilovaným mäsám. Výborná je aj v paštétach. Má veľmi intenzívnu chuť.