Ďalej obsahuje kyselinu nikotínovú, listovú, draslík, vápnik, železo, fosfor, zinok, horčík, sodík, chlór, bór, železo, jód, ale aj protisklerotický inositol a zlúčeniny síry a selén.
Črevný hygienik
Kaleráby by sme mali jesť najmä preto, že zvyšujú odolnosť proti infekciám a únave, obzvlášť v jarných mesiacoch, pomáhajú udržiavať krvný tlak, posilňujú činnosť srdca a vysoký obsah vlákniny prečistí naše črevá. Odporúčajú sa aj pri zápche.
Pevnosť a pružnosť
Hľuza kalerábu je za normálnych podmienok ľahko stráviteľná, horšie je, ak zdrevnatie. Preto pri kupovaní kalerábu dávame pozor, aby buľvy boli pevné a pružné, ale aby neboli popraskané či nahnité a aby listy nemali žltkasté zafarbenie.
Rýchly recept: Miešané grilované karbonátky s kalerábom a kukuricou
Potrebujeme:
250 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového), kaleráb, 100 g sterilizovanej kukurice, 2 vajcia, cibuľa, 2 PL hladkej múky, petržlenová vňať, strúhanka, kl červenej papriky, olej, soľ, čierne korenie
Postup:
1. Mleté hovädzie a bravčové mäso premiešame, olúpaný a očistený kaleráb nastrúhame nahrubo.
2. Všetko spolu zmiešame, osolíme, okoreníme, pridáme vajce, sterilizovanú kukuricu, múku, cibuľu, strúhanku a petržlenovú vňať.
3. Z pripravenej hmoty tvoríme karbonátky, ktoré dáme na rozpálený gril a ugrilujeme.
Tip lenivého labužníka
Olúpané kaleráby nastrúhame, dáme do misky, posypeme nasekanou jarnou cibuľkou, petržlenovou vňaťou, polejeme dresingom z dvoch lyžíc vody s rozpustenými dvomi kockami cukru, so soľou, s čiernym korením a kyslou smotanou. Vidličkou všetko zamiešame.