Jedným z nich je aj tlakový hrniec, ktorý má za sebou viac ako tristoročnú tradíciu, počas ktorej prešiel mnohými zlepšeniami. Varenie v tlakovom hrnci má viacero výhod.
Úspora času
Pri varení v tlakovom hrnci ušetríme 60 až 80 percent času. V obyčajnom hrnci sa totiž voda varí pri 100 °C, kým v tlakovom pri 122 až 130 °C. Pokrm sa teda varí pri vyššej teplote, čím sa skracuje doba potrebná na jeho prípravu.
Šetrenie energie
Tým, že používanie tlakového hrnca znižuje čas potrebný na prípravu pokrmov, dá sa pri ňom ušetriť 40 až 50 percent energie. Pritom, ak chceme variť úplne bezpečne, je nutné dodržiavať ryskou označené maximum naplnenia hrnca.
Úspora tuku
Výhodou tlakového hrnca je aj to, že v ňom môžeme variť aj úplne zmrznuté mäso a varíme s minimom tuku, ktorého spotreba je tak nižšia. Ide o prospešné varenie, najmä pre detskú a vegetariánsku stravu a pri redukčnej diéte.
Menej tekutiny
Pri príprave jedál v tlakovom hrnci nie je potrebné ustavične dolievať tekutinu, varený pokrm sa nepripáli. Zvlášť v hrncoch so zosilneným sendvičovým dnom. Navyše v minulom storočí bol hrniec opatrený diaľkovým časovačom.
Viac zdravia
Vďaka krátkemu času varenia sa v potravinách uchovávajú vitamíny a ďalšie cenné látky, a to najmä pri varení zeleniny. Ale v tlakovom hrnci možno zdravo pripravovať všetky druhy mäsa, vývary, strukoviny či zemiaky.
Menej baktérií
Vysoké teploty dosahované pri tlakovom varení zničia prakticky všetky nežiaduce baktérie prítomné v surovinách. Nezanedbateľnou výhodou je aj čistota, kuchyňa nie je postriekaná ako pri varení v bežnom hrnci.