Šesť nápadov z bryndze

Regióny stredného Slovenska sú domovom gastronomického zázraku – bryndze, ktorá je naším originálnym príspevkom k zdravej výžive ľudí.

08.02.2014 11:00
bryndza, nátierka, výživa, slovenské špeciality Foto:
Bryndzová nátierka je rýchlou a výživnou pochúťkou.
debata (2)

Keď vynecháme tradičné bryndzové halušky so slaninou, stále môžeme v kuchyni vyčarovať celý rad bryndzových pochúťok. Tu je niekoľko príkladov.

Zemiaky s bryndzou

Slaninu vyškvaríme na panvici a zmiešame s kyslou smotanu a s bryndzou. Medzitým asi hodinu pečieme pri 200 °C väčšie skoré zemiaky aj so šupkou. Potom ich rozrežeme a naplníme bryndzovou hmotou. Zdobíme jarnou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Paradajky s bryndzou

Štyri paradajky rozrežeme a vyberieme z nich dužinu, ktorú nasekáme nadrobno, zmiešame s bryndzou, nasekanou bazalkou a okoreníme čiernym korením. Pomocou lyžičky naplníme hmotou lodičky paradajok a každú ozdobíme listom bazalky.

Pohánka s bryndzou

Lúpanú pohánku preberieme, prepláchneme a v osolenej vode varíme asi 10 minút. Medzitým usmažíme na masle najemno nakrájanú cibuľku. Pohánku rozdelíme na porcie a zamiešame do nej nadrobenú bryndzu, na to dáme kukuricu a navrch opraženú cibuľku.

Cestoviny s bryndzou

Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Medzitým si na oleji opečieme cibuľu a pikantnú klobásu. Uvarené cestoviny scedíme a necháme odkvapkať, pridáme do hrnca s klobásou a cibuľou a opatrne vmiešame bryndzu. Podávame podľa chuti s hlávkovým šalátom.

Bryndzová polievka

Dvesto gramov bryndze dobre rozšľaháme v litri mlieka, za stáleho miešania uvedieme do varu a krátko povaríme. V osolenej vode uvaríme široké rezance, scedíme ich, vsypeme do bryndzovej polievky, osolíme, pridáme trochu masla a petržlenovú vňať.

Bryndzová nátierka

K bryndzi pridáme nátierkové maslo, horčicu, mletú papriku a všetko ušľaháme. Keď je hmota príliš hustá, môžeme pridať jednu či dve lyžice mlieka. Cibuľu olúpeme a nakrájame, rovnako aj pažítku. Oboje pridáme k bryndzovej zmesi a premiešame. Natierame na pečivo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #špeciality #recepty #bryndza

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Každý na vás vidí, že niečo nie je v poriadku, je na čase urobiť zmenu.
Ak niečo neviete, spýtajte sa niekoho na...