Z celej úrody sliviek by muži najradšej vypálili pravú kopaničiarsku slivovicu, gazdinky zas dajú prednosť domácemu lekváru. Receptov na prípravu lekváru je veľa, tu je aspoň základný postup a pravidlá.
Zrelé slivky
Na domáci slivkový lekvár treba mať pripravené dobre vyzreté, ba až prezreté slivky. Čím zrelšie sú slivky na výrobu lekváru, tým bude výsledok sladší, naopak, nedozreté slivky si budú vyžadovať väčší prídavok cukru.
Vykôstkovanie
Slivky pred samotnou prípravou lekváru treba zbaviť stopiek, poriadne umyť a nechať odkvapkať. Všetky slivky vykôstkujeme, vykôstkované slivky pomelieme na mäsovom mlynčeku, čím dostaneme hustú slivkovú kašu.
Cukor podľa potreby
Cukor používame podľa vlastnej chuti, priveľmi prezreté slivky si nezriedka cukor ani nevyžadujú, ináč treba počítať asi so 100 g cukru na jeden kilogram vykôstkovaného ovocia, ak je lekvár kyslý, pridávame aj viac cukru.
Koreniny podľa chuti
Podľa vlastnej chuti si pripravíme aromatické koreniny – škoricu, badián či klinčeky, ktoré pomelieme najemno. Z každého bude stačiť 1 – 2 štipky, kopaničiari však zväčša voňavé korenie ani nepoužívajú.
Varenie lekváru
Pomleté slivky dáme do hrnca, najlepšie so širokým dnom, a za takmer stáleho miešania ich varíme asi hodinu. Ak máme lekvár bez cukru, môžeme ho dosladiť až pred použitím. Veľmi hustý lekvár totiž časom stvrdne a treba ho riediť.
Uchovanie lekváru
Hotový lekvár uskladňujeme do zásoby, netreba ho ani zavárať, stačí ešte horúci lekvár naplniť do pripravených čistých pohárov, uzavrieť viečkami, otočiť a nechať vychladnúť, pričom poháre prikryjeme látkou.