Obsahuje bielkoviny, vzácny vitamín B1 a najmä veľa vitamínu C, sírne silice, ktoré povzbudzujú chuť do jedla, a okrem horčičných olejov poskytuje železo, horčík, draslík a fosfor – všetko, čo potrebuje dieťa k rastu a starší ľudia na stabilizáciu kostí.
Zásobník vlákniny
Látky obsiahnuté v póre podporujú trávenie, omladzujú a regenerujú, zvyšujú výkon pečene, žlčníka a znižujú hladinu cukru v krvi. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pór čistí črevá a fosfor v ňom obsiahnutý zasa povzbudzuje činnosť mozgu.
Zelený má prednosť
Pri nákupe póru dbáme na to, aby špičky listov boli čerstvé a pevné a stvol nevykazoval žiadne cibuľovité rozšírenie. Keďže zelená časť obsahuje až dvojnásobné množstvo vitamínov ako biela časť stonky, listy nevyhadzujeme.
Korenené bravčové ražniči s pórom
Potrebujeme:
bravčové pliecko
bravčové stehno
pór
červená cibuľa
grilovacie korenie
korenie karí
soľ
olej
sójová omáčka
Postup:
1. Mäso pokrájame na kocky, posypeme korením, osolíme a pokvapkáme olejom. Dobre premiešame.
2. Pór pokrájame na dlhšie kúsky, cibuľu na štvrtiny a na grilovacie ihly striedavo napichujeme mäso, pór a cibuľu. Potrieme sójovou omáčkou
3. Hotové necháme aspoň 2 hodiny odležať, najlepšie do druhého dňa. Na grile opekáme zo všetkých strán dozlatista.
Tip lenivého labužníka
Pór nakrájame na kolieska, eidam a mäkkú salámu na kocky, pripravíme dressing z majonézy, jogurtu, korenia, soli, citrónovej šťavy. Na záver premiešame dressing s nakrájaným pórom, syrom, salámou a šalát necháme vychladiť.