Cibuľa z Makó
Vďaka špecifickým pestovateľským postupom má cibuľa v meste Makó vlastný pomník, dom a dokonca aj festival. Dvojročnej výrobnej technológii vďačí cibuľa za vysoký obsah bioaktívnych látok, dobre sa skladuje, a dokonca do 190. dňa skladovania sa jej aromatický obsah postupne zvyšuje.
Maďarský fozelék
Maďarská kuchyňa hojne využíva zeleninu, ktorá býva podusená vo vode alebo na masti, zahustená zápražkou alebo múkou rozmiešanou v smotane. Okrem leča je tradičným pokrmom fozelék: hrášok, zelené fazuľky a šošovica alebo tekvica sa spoločne upečú alebo uvaria a s mliekom rozmixujú na kašu.
Vareškov tip: Klobásová praženica
V miske ušľaháme 8 vajec so soľou a čiernym korením. V panvici opražíme na kolieska nakrájanú klobásu, pridáme cibuľu so zelenou paprikou a usmažíme ich. Prilejeme šľahané vajcia a smažíme, až kým sú vajcia hotové. Na záver praženicu posypeme sladkou paprikou.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať v maďarskej kuchyni
Kapusta
Veľmi obľúbená surovina v maďarskej kuchyni, používa sa ako príloha i hlavné jedlo, napríklad plnený kapustový list patrí k maďarským národným pokrmom.
Mlynček na korenie
Každý, kto chce mať v kuchyni stále poruke voňavé čerstvo pomleté korenie, zaobstará si mlynček na korenie – sklenený, antikorový alebo drevený.
Víno
Maďarsko je skutočnou vinárskou veľmocou, spolu s našimi vinármi sa delí o značku tokajského vína, ktoré už po stáročia nesie čestný prívlastok „kráľ vín a víno kráľov".
Paprika
Veľmi obľúbená je sladká segedínska paprika, mletá bez stopiek, jadier a žiliek, ktorá patrí medzi najvyberanejšie, najjemnejšie a najchutnejšie druhy korenia.
Masť
Odborníkmi na zdravú stravu v minulosti toľko zatracovanú bravčovú masť používajú z plejády tukov Maďari najviac. Bez nej by maďarské pochúťky boli asi trochu mdlé.