Za zmienku stojí najmä vysoké množstvo jódu, ktorý je súčasťou hormónov štítnej žľazy, ktorá pri nedostatku jódu utlmuje svoju funkciu, dôsledkom čoho je okrem iného zvýšená únava, pokles výkonnosti a priberanie na váhe.
Svalový terapeut
Čerešne chránia telo pred pôsobením voľných radikálov a navyše majú výrazné protizápalové účinky. Pomáhajú nielen ľuďom trpiacim rôznymi chorobami (napríklad pri artritíde a dne), ale aj športovcom, ktorí chcú zmierniť negatívne dosahy intenzívneho tréningu na svalové tkanivo.
Rýchlo berú skazu
Pri nákupe vyberáme šťavnaté plody so zelenou stopkou, ktorá je zárukou čerstvosti. Čerešne sa rýchlo kazia, preto ich čo najskôr treba zjesť alebo inak spracovať. Robia sa z nich koláče, bublaniny, ovocné poháre a sladké knedle, používajú sa na výrobu alkoholických i nealkoholických nápojov.
Krehká ríbezľová pochúťka s bielkovou glazúrou
Potrebujeme:
0,5 kg polohrubej múky
150 g cukru
prášok do pečiva
vanilkový cukor
4 žĺtky
trochu mlieka
Ríbezľová hmota:
0,5 l ríbezlí
4 bielky
200 g rastlinného tuku
Postup:
1. Najprv vymiešame cukor so žĺtkami, pridáme ostatné suroviny a spracujeme cesto, podľa potreby pridáme trochu mlieka.
2. Cesto dáme na vymastený a vysypaný plech. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme doň opatrne cukor a ešte opatrnejšie ríbezle.
3. Hmotu rozotrieme na koláč. Pečieme v predhriatej rúre pri 170 °C, až kým nebude bielok navrchu mierne zlatý.
Tip lenivého labužníka
Čerešne vykôstkujeme, banán pokrájame na tenké kolieska, marhule a slivky vykôstkujeme, nakrájame na dieliky, ovocie premiešame v mise, citrónovú šťavu premiešame s medom, nalejeme na ovocie a nakoniec primiešame nakrájané lístky mäty.