Tradičné symboly sviatkov jari

Veľká noc bez koláčov jednoducho neexistuje. Veď sa na ne tešíme všetci - kúpači i okúpané, šibači i vyšibané.

26.03.2013 13:30
veľkonočné perníky Foto:
Veľkonočné perníky.
debata

Veľkonočný baránok

Baránok je symbol, ktorý už pred kresťanstvom uctievali pohanské civilizácie. A v židovskej tradícii symbolizoval obetné zviera za hriechy, Boh bol označovaný za pastiera. Kresťania poňali baránka ako symbol Božieho baránka – syna Krista, obetovaného pre spásu sveta.

Sladký Judáš

Podľa ľudovej povery našich západných susedov ochráni človeka pred zdravotnými neduhmi veľkonočný Judáš. Toto spravidla sladké pečivo má tvarom pripomínať zvinutý povraz, na ktorom sa obesil apoštol Judáš po tom, čo zradil Ježiša a zapríčinil jeho zatknutie, súd a smrť.

Vareškov tip: Božie milosti

Z 250 g hladkej múky, 250 g tvarohu, 250 g masla a lyžičky prášku do pečiva vypracujeme cesto a dáme ho do chladu odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme a ostrôžkou tvoríme rôzne tvary. Pečieme na suchom plechu. Obaľujeme v práškovom cukre.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu veľkonočných sladkostí

Múka
Zväčša používame pšeničnú múku, ale môžeme si vybrať aj iné druhy (ražná, kukuričná, špaldová). Pri bezlepkovej diéte zas múku ryžovú či pohánkovú.

Papier na pečenie
Je vynikajúci pre zdravé pečenie bez použitia tukov, formy netreba vymastiť. Papier býva obojstranne nepriľnavý, koláče sa naň nelepia.

Tuk
Zaistí krehkosť a trvanlivosť koláča. Ovplyvňuje chuť a výživnú hodnotu, či už ide o tuky rastlinné (oleje, margaríny a stužené tuky), alebo živočíšne (maslo, masť).

Droždie
Čerstvé droždie lisované v kockách je najznámejšou formou droždia. Akostné droždie je svetlobéžovej farby so sivým odtieňom a s typickou jemnou vôňou.

Škorica
Je to usušená kôra škoricovníka, stromu pochádzajúceho zo Srí Lanky, má teplú a sladkú vôňu, antiseptické účinky, pomáha proti prekysleniu, vírusom či plesni.

debata chyba

+ Kondíciu si udržiavajte pravidelným posilňovaním a dýchacími cvičeniami.
Vo financiách...

+ Na materské znamienka nie je vhodné obdobie, neunáhlite sa.
Vo financiách sa riešenie nájde, ale...