Niekde ich uctievali, inde zatracovali, dnes sú v centre pozornosti: Prsia a ich bohatá história? Toto ste možno netušili...

Symbol ženskosti, ale aj krásy, sexuality aj plodnosti - to všetko sa spája so ženskými prsiami na ceste naprieč históriou. Hoci dnes sa obsah dámskeho dekoltu často redukuje na prvoplánovú sexualizáciu, prsia mali v histórii často mnohé významy.

17.04.2024 00:00 , aktualizované: 07:58
prsia, poprsie, push-up efekt Foto:
nes sa pohľad na dámske telo a najmä jeden z jeho atribútov fyzickosti - teda ženské prsia - odohráva v rozmedzí od konzervatívnej tabuizácie až po voľnomyšlienkársku, no niekedy priam chlípnu sexualizáciu.
debata

Už staroveké kultúry vnímali ženské (aj mužské) telo a spájali ho s rozličnými symbolmi či prívlastkami. Napríklad v starovekom Egypte boli prsníky považované za symbol plodnosti a materskej lásky, často zobrazované v umeleckej aj náboženskej ikonografii. To platilo aj v mnohých domorodých spoločenstvách, kde boli prsníky zvyčajne považované za symbol lásky, starostlivosti a plodnosti.

telfer Čítajte viac Slávny magazín vyzliekol mužské hviezdy kultového seriálu. Koleník, Bárdy či Loj už tiež zhodili tričká, ktorí vyhrávajú?

Antické Grécko a Rím zostanú navždy zapísané v histórii ako kolísky kultúry kalokagatie, teda súladu duševna s telesnom. A dokonalé ženské aj mužské tvary, postavy, často nahé sa objavovali v sochárstve. Ideály krásy sa spájali s plnými ženskými tvarmi, nositeľmi toho dokonalého obrazu boli najčastejšie mýtické hrdinky či bohyne.

Herečka Salma Hayek prišla v očarujúcej kreácii...
Herečka Scarlett Johansson v kreácii Prada na...
+27Speváčka Katy Perry v denimovej kombinácii...

Keď sa ohlásil Boh, prsia museli na bok

Vzťah k ľudskému telu sa odvíjal vo veľkej miere aj od toho, akú silu a moc malo v danej ére náboženstvo. Stredovek zatracoval fyzické pôžitky aj telesnosť a tým pádom aj zakrýval siginifikantné znaky ženského tela, renesancia či baroko potom záujem o fyzickú stránku človeka opäť podporili.

Lolo Ferrari na archívnom zábere. Foto: STF / AFP / AFP / Profimedia
17435317 Lolo Ferrari na archívnom zábere.

Dnes sa pohľad na dámske telo a najmä jeden z jeho atribútov fyzickosti – teda ženské prsia – odohráva v rozmedzí od konzervatívnej tabuizácie až po voľnomyšlienkársku, no niekedy priam chlípnu sexualizáciu. Veľkú zásluhu na tom majú médiá, ale zároveň aj populárne osobnosti či módne trendy, ktoré upravujú pohľad širokej verejnosti na telo a jeho prezentáciu.

Kariéra cez dekolt?

Pop-kultúra priniesla aj fenomén celebrít, ktoré sa preslávili práve vďaka svojim ženským tvarom. Medzi najznámejšie patria napríklad dámy ako Pamela Anderson či Anne Nicole Smith – obe bývalé modelky a playmate. Ešte v 50-tych rokoch minulého storočia bola ich „predchodkyňou“ Sabrina alias Norma Ann Sykes – britská herečka a modelka s objemným dekoltom a postavou v tvare presýpacích hodín.

zväčšiť Britská modelka a herečka Sabrina (inak Norma... Foto: Profimedia
677689693 Britská modelka a herečka Sabrina (inak Norma Ann Sykes) bola milovanou pin-up girl.

Stala sa populárnym pin-up dievčaťom (modelka na obrázkoch, ktoré si lepili do skriniek vojaci či robotníci) a objavila sa v mnohých filmoch a televíznych reláciách počas svojej kariéry. Dámou s vôbec najväčšími prsiami bola zase Lolo Ferrari, pôvodom Eve Valois, francúzska tanečníčka, herečka a speváčka, ktorá získala medzinárodnú pozornosť vďaka svojim umele zväčšeným prsiam.

Tušili ste, že…

Rôzne tvary prsníkov môžu mať v niektorých kultúrach či obdobiach konkrétne významy.
- Okrúhle prsníky: Symbol mladosti a plodnosti, často ideálne v niektorých kultúrach.
- Prsníky v tvare slzy: Prirodzenosť a symetria, často považovaná za krásnu.
- Asymetrické prsníky: V niektorých kultúrach môže byť asymetria považovaná za znamenie šťastia alebo úspechu.
- Prsníky v tvare zvonu: Symbol zrelosti a plodnosti.

Vylepšená? Madison Beer vystavila na hudobnom gala odvážny dekolt
Video
Zdroj: Profimedia

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #krása #žena #kultúra #história #plodnosť #symbol

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...

+ Pravidelné cvičenie a vyvážená strava zlepšia vaše zdravie.
Pomôžte komu sa dá, možno aj vy raz budete...