Dychberúca móda s príchuťou nostalgie: Slovák Boris Kráľ triumfoval v Ostrave, inšpirovali ho kosatce aj husári

Veľkolepé finále - azda aj tak by sa dala nazvať posledná z premiérových módnych prehliadok, ktoré sa počas uplynulých dní stali súčasťou pestrého programu nového multižánrového festivalu v Ostrave. Na svedomí ju mal rodený Slovák Boris Kráľ a nebudeme preháňať, ak napíšeme, že pozvaným hosťom vzal dych.

05.05.2024 16:43
Boris Kráľ, lookbook, móda Foto:
Záber z lookboooku k novej kolekcii dizajnéra Borisa Kráľa, ktorú uviedol na prvom ročníku akcie fest1val v Dolných Vítkoviciach pri Ostrave. Jeho prehliadka bola súčasťou programu sekcie ÚNOS by Virvar.
debata

Kráľ sa už dlhší čas profiluje ako dizajnér, ktorý miluje návraty ku glamouru a dokonalej ženskej elegancii s nádychom nostalgie. Jeho obrovskou devízou je manuálna zručnosť cizelovaná nielen štúdiom a vášňou pre šitie, ale tiež spoluprácou s viacerými kolegami v pozícii konštruktéra odevov a strihov.

Tereza Vu, Temná duša Čítajte viac Dekadentný sexepíl, temná duša... dizajnérka luxusnej bielizne sa vracia ku koreňom, odvážnu kolekciu uviedla v lokácii, ktorá berie dych

Na každom z desiatiach prezentovaných kúskov kolekcie KRAL 2024 to bolo vidieť na prvý pohľad. Dychberúca symetria, prepracovanosť siluet, presnosť každého stehu či kinetika jednotlivých modelov pri chôdzi modeliek priestormi záhrady zámku Vítkovice v areáli Dolných Vítkovích – všetko v súzvuku ponúkolo jedinečný zážitok. Pre Pravdu Boris Kráľ vysvetlil, že jeho inšpiráciou sa stala lokácia samotná, pracoval s návratom do histórie (objavili sa náznaky empírového strihu či inšpirácia husárskymi kabátikmi s výraznými ramenami), ale tiež napríklad s bohatými zdrojmi florálnej inšpirácie.

Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa...
Dizajnér Boris Kráľ.
+17Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa...

Iris, alebo známejšie kosatec, sa objavil v podobe výšiviek z kamienkov značky Preciosa (Kráľovi s ich našívaním pomáhala jeho mama), ale tiež napríklad vo farebnosti a kombinovaní jednotlivých odtieňov. Nádherná fuksiová v spojení s fialovou či ostroružová a odtieň atypickej zelenomodrej, intenzívna žltá a k nej dramatická a temná bordovofialová – do počtu kusov síce nebola Kráľova kolekcia veľká, ale pestrosťou a údernosťou jednotlivých siluet a farebných kombinácií vytvorila veľmi silný dojem.

Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa... Foto: Kuba Zeman
Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa Kráľa Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa Kráľa, ktorú uviedol na prvom ročníku akcie fest1val v Dolných Vítkoviciach pri Ostrave. Jeho prehliadka bola súčasťou programu sekcie ÚNOS by Virvar.

„Nie je to len nostalgia, čo chcem do mojej módy pretláčať. Snažím sa sofistikovane prepojiť historické s tým moderným a nechať to plynúť súčasne,“ objasnil Boris Kráľ. Aj on sa môže hrdo pochváliť ručnou prácou a delikátnosťou, za akú sa nemusia hanbiť ani dielne couture ateliérov. Našívanie kamienkov Preciosa na looku topmodelky Evy Klímkovej – teda úzkych legínsových nohaviciach a husárskom kabátiku – trvalo niekoľko dní, prezradil.

Nielen nostalgia, ale aj krása dneška - Kráľ ohúril novou kolekciou na zámočku v Ostrave
Video
Zdroj: Zdeno Gáfrik

Kráľove kreácie si v závere prehliadky vyslúžili aj veľkolepé defilé, keď sa jednotlivé modelky postavili na zámockú terasu a vo výške nechali vyniknúť pompéznosť danej chvíle. Módny dizajnér je známy aj tvorbou odevov na spoločenské akcie a červené koberce. Napríklad na minuloročnom filmovom festivale v Karlových Varoch obliekol herečky Danielu Kolářovú a Hanu Vagnerovú. Záujem už má aj na tohtoročný festival (štartuje koncom júna), ale do poslednej chvíle sa venoval tvorbe kolekcie KRAL 2024, ktorú do Ostravy priniesla platforma Virvar a stala sa súčasťou programu módnej sekcie ÚNOS v rámci prvého ročníka fest1valu.

Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa... Foto: Kuba Zeman
Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa Kráľa Modelka v šatách z kolekcie dizajnéra Borisa Kráľa, ktorú uviedol na prvom ročníku akcie fest1val v Dolných Vítkoviciach pri Ostrave. Jeho prehliadka bola súčasťou programu sekcie ÚNOS by Virvar.

Teraz je čas, aby šaty začali žiť svojím životom, prípadne podnietili inšpiráciu Kráľových zákazníčok na objednávku unikátnych nových kúskov na mieru. Niet pochýb, že sa určite čoskoro odevnej krásy pod taktovkou martinského rodáka, ktorý žije a tvorí v Prahe, dočkáme aj pred objektívmi a zrakmi verejnosti.

Defilé prehliadky Borisa Kráľa
Video
Zdroj: Zdeno Gáfrik

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #couture #ateliér #Boris Kráľ #UNOS by Virvar

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Doprajte si čas na čítanie kníh, rozširuje obzory a prináša radosť.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie veci,...