Hrozivé čísla štúdie: Cukrovka je na alarmujúcom vzostupe na celom svete

Pokiaľ štáty nič neurobia, vzrastie pomerný počet diabetikov v najbližších 30 rokoch v každej krajine sveta, varuje vo svojej štúdii Washingtonská univerzita.

27.06.2023 11:00
žena, dieta, chudnutie, stravovanie Foto:
Väčšinu prípadov tvorí cukrovka druhého typu, ktorá súvisí s obezitou.
debata

Do roku 2050 by potom celkový počet cukrovkárov vzrástol na viac ako dvojnásobok zo súčasných 529 miliónov na zhruba 1,3 miliardy.

Väčšinu prípadov tvorí cukrovka druhého typu, ktorá súvisí s obezitou a do značnej miery jej možno predchádzať, uviedli vedci.

žena, sladkosti, nadváha Čítajte viac Hoci ste štíhla, môžete mať stukovatenú pečeň. Čo pomôže?

Nárast rozšírenia cukrovky nie je vo svete rovnomerný. Napríklad v severnej Afrike a na Blízkom východe sa očakáva, že podiel chorých na cukrovku dosiahne v polovici storočia 16,8 percenta a v Latinskej Amerike a Karibiku 11,3 percenta, zatiaľ čo celosvetový priemer má podľa týchto projekcií predstavovať 9,8 percenta. Teraz je prevalencia na úrovni 6,1 percenta. Zasiahnutá však bude každá krajina, varujú vedci.

„Rýchlosť, ktorou cukrovka rastie, je nielen alarmujúca, ale aj náročná pre každý zdravotnícky systém na svete,“ povedala podľa agentúry Reuters hlavná autorka štúdie vytlačenej v časopise The Lancet Liane Ongová.

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #obezita

+ Nezabúdajte cvičiť aj v pohodlí domova, budete sa tak cítiť lepšie.
Čím skôr si dokončíte svoju prácu, tým skôr...

+ Nezabúdajte na svoje zdravie a začnite sa viac starať sami o seba.
Neinvestujte svoje peniaze do hazardných...