Koľko váži vaše dieťa? Viete, že naplnená školská aktovka nemá presiahnuť desať percent jeho hmotnosti?

U mladších a niekedy aj u starších školákov treba skontrolovať, či v školskej taške neprenášajú zbytočné a nepotrebné veci.

18.08.2023 11:00
Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Foto:
Skontrolujte hmotnosť tašky vášho školáka.
debata

Naplnená školská aktovka by nemala presiahnuť desať percent hmotnosti dieťaťa. Upozornila na to lekárka ortopedickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Blažena Brozmanová. Apeluje preto na kontrolu obsahu aktoviek.

škola, školské pomôcky, príspevok, mesto, Senica Čítajte viac Školská výbava vyjde tento rok opäť drahšie. Rodičia si musia pripraviť aj stovky eur

„U mladších a niekedy aj u starších školákov treba skontrolovať, či v školskej taške neprenášajú zbytočné a nepotrebné veci, napríklad učebnice z predošlého dňa. Takisto je vhodné, ak rodič zistí možnosti pitného režimu v škole, aby malé dieťa neprenášalo relatívne ťažké plastové fľaše s nápojom,“ uviedla na webe NÚDCH.

Nevhodný výber školskej tašky môže deťom podľa lekárky spôsobiť zdravotné ťažkosti. Poukázala na to, že napríklad vaky nosené cez jedno rameno môžu byť zdrojom chybného držania tela, v horších prípadoch môžu podporiť aj zakrivenie chrbtice.

debata chyba
Viac na túto tému: #školská taška #školák

+ Nezabúdajte na výdatné raňajky, je to dôležité jedlo dňa.
Práca doma vás bude veľmi unavovať, musíte sa...

+ Vyhľadávanie radosti vo všedných dňoch posilní dušu.
Pomôžte finančne ľuďom, ktorý sú menej šťastný, máte nato....