Strie či pigmentové škvrny – drobné chyby na koži, ktoré dokážete dostať pod kontrolu

Málokto ich víta s nadšením, drobné jazvičky na koži – známe aj ako strie – sa však skôr či neskôr na tele objavia u bezmála polovice ľudí. Trápia celkovo až 40 percent populácie. Nájdete ich síce aj na mužskom tele, častejšie sa však tieto vizuálne zmeny na pokožke prejavujú u žien.

09.04.2024 00:00
starostlivost o pokozku Foto:

Za vznikom neželaných drobných jazvičiek stojí prasknutie kolagénových a elastínových vlákien v strednej vrstve kože. Dochádza k nim pri raste (priberanie, nárast svalovej hmoty), ale aj zmenšení (zvyčajne chudnutí) kože a trhlinky sa následne prejavujú na povrchu pokožky ako jazvy. Nevyhnú sa im celebrity, ani topmodelky, strie sú prirodzenou reakciou na rýchly rast alebo zmenšenie kože. U žien sa k ich vzniku pridáva napríklad aj tehotenstvo a hormonálne zmeny.

Odborníci sa tiež domnievajú, že medzi vplyvné faktory na vznik strií patrí aj genetická predispozícia. Tá prispieva aj ku vzniku tmavých škvŕn, známych tiež ako pigmentové. Sú ďalším problémom, na ktorý hľadá riešenie mnoho spotrebiteľov. Vznikajú v situáciách, keď sa v pokožke vytvára nerovnomerne pigment melanín. Faktory, ktoré na ich vznik pôsobia, súvisia s nechráneným slnením a vekom. U žien sa často objavujú v dobe tehotenstva a menopauzy, keď sa mení hladina hormónov.

Ako si s nimi poradiť?

Azda ako vo všetkom, aj pri vzniku strií či pigmentových škvŕn platí, že dôležitou štartovacou pozíciou je zdravý životný štýl. Ak sa zdravo stravujete, venujete sa pravidelnej fyzickej aktivite a máte dostatok spánku, telo a naša pokožka reaguje na zmeny menej drasticky. Pri pigmentových fľakoch je dôležitá solárna ochrana, respektíve menej pobytu na priamom slnku a dôkladné ošetrovanie a ochrana kože. Neznamená to však, že by sa takto všetci z nás striám či pigmentovým škvrnám vyhli úplne.

Kľúčové je do starostlivosti o pokožku zaradiť preventívne produkty, ktoré sa cielia na drobné jazvičky či fliačiky a pracujú s efektívnymi ingredienciami. Časť z nich nám dokáže poskytnúť samotná matka príroda. Je to napríklad kokosový olej alebo maslo z kakaových bôbov či škoricových stromov. Ich hydratačné vlastnosti sú pre pokožku vo všeobecnosti blahodarné, efektivitu preukazujú aj pri ošetrovaní kože so striami. Čo sa kokosového oleja týka, jeho mastné kyseliny dokážu vytvoriť na pokožke bariéru a chrániť ju čiastočne pred slnečným žiarením. V prírode je to tiež avokádový či mrkvový olej, ktoré obsahujú vitamín A a môžu kožu čiastočne ochrániť pred slnkom a následným vznikom pigmentových máp.

Telové olejové sérum Luminous630  100 ml Foto: Nivea
Nivea, pr, nepouzivat Telové olejové sérum Luminous630 100 ml

Súčasná estetická medicína, ale aj kozmetický priemysel však už pracujú s množstvom inovácií a postupov, ktoré pokožke pomáhajú omnoho efektívnejšie. Medzi novinky patrí napríklad telové olejové sérum a telový krém LUMINOUS630® od značky NIVEA. Názov dvojice produktov je odvodený od patentovanej účinnej látky, ktorú obsahujú a ktorá pôsobí na strie aj na pigmentové škvrny na koži spôsobené slnečným žiarením či hormonálnymi zmenami.

V roku 2022 sa na štúdii pod záštitou spoločnosti NIVEA zúčastnilo 172 žien, z ktorých 97 percent potvrdilo, že olejové sérum LUMINOUS630® budú používať aj naďalej, aby si udržali dosiahnuté výsledky. Zlepšenie hydratácie a kvality kože bolo zrejmé už po prvej aplikácii, prvé viditeľné výsledky sa potom dostavili po dvoch týždňoch používania. Ideálny stav prichádza po mesiaci pravidelného používania. LUMINOUS630® vyrovnáva tón pokožky a výrazne znižuje viditeľnosť pigmentových škvŕn a strií.

Telový krém Luminous630  200 ml Foto: Nivea
Telovy krem Luminous630 200 ml 16 09 EUR 3000x3504 Telový krém Luminous630 200 ml

Krása nie je len o bezchybnej pokožke, to by sme si mali uvedomiť všetci. Faktom však je, že ak dokážeme našej koži pomôcť – či už v rámci ochrany, ošetrenia alebo výživy – použiť dostupné a vedecky preverené možnosti je luxus, ktorý si môže dopriať ktokoľvek z našej generácie.

chyba

+ Varte si doma sami, snažte sa obmedziť polotovary, prospeje vám to.
Každá práca vás niečomu naučí, preto sa...

+ Neseďte doma pri monitore, dosť času pri ňom predsa trávite v škole.
Premýšľajte o dlhodobej kariére, finančný...