Rodič je pre predčasniatko súčasťou tej najlepšej starostlivosti

Vývinová starostlivosť je založená na prístupe, ktorý podporuje stabilitu vitálnych funkcií a schopnosť samoregulácie organizmu predčasne narodeného dieťaťa.

09.04.2024 14:00
nezrelé dieťa, novorodenec, predčasniatko Foto:
Za predčasne narodené dieťa sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie považuje každé dieťa, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva.
debata

Poukázalo na to občianske združenie Malíček, ktoré podporilo organizovanie kurzov vývinovej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Vysvetlilo, že ide o komplexný prístup zdravotníkov, ktorý do starostlivosti o predčasniatko zahŕňa rodiča.

„Jeho základom je poskytnúť predčasniatkam taký prístup, ktorý v maximálnej miere rešpektuje závažnosť stavu po predčasnom pôrode, no zároveň pomáha v ich vývoji mimo tela matky a v ich dozrievaní so zahrnutím ich rodičov do starostlivosti,“ priblížilo OZ.

neonatológ / Peter Krcho Čítajte viac Neonatológ Krcho: Predčasniatku pomôže aj mlieko od cudzej matky

Podotklo, že vývinová starostlivosť je založená na prístupe, ktorý podporuje stabilitu vitálnych funkcií a schopnosť samoregulácie organizmu predčasne narodeného dieťaťa, podporuje jeho rast a napredovanie, rešpektuje jeho spánkové rytmy, zlepšuje jeho celkové dozrievanie a podnecuje správny psychomotoric­ký vývoj.

„Keď budeme dodržiavať princípy vývinovej starostlivosti, podporíme tým dobrý neurobehaviorálny vývoj, dôležitým aspektom je zapojenie rodičov do starostlivosti, čo na druhej strane okrem dieťatka pomôže aj rodičovi,“ doplnila neonatologická sestra Zuzana Tomášková, ktorá v spolupráci s OZ zorganizovala kurzy na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasniatka

+ Smiech je najlepší liek, dodáva zdravie a pozitívnu energiu.
Dobré plánovanie a organizácia sú kľúčmi k...

+ Pokúste sa prestať piť kávu práve teraz, bude to najlepšie pre vás.
Neberte prácu z domu ako dovolenku, práve...