Chrápajúci partner ide na nervy a škodí zdraviu

Štúdia ukázala, že chrápajúci partner je nielen otravný, ale tiež poškodzuje zdravie človeka, ktorý s ním zdieľa spálňu.

27.02.2020 09:00
spálňa, spánok, nespavosť, chrápanie Foto:
Chrápanie je symptóm rôznych faktorov ako nadváha, obmedzené dýchanie nosom, zväčšenie mandlí alebo podnebného čapíka.
debata

Prečo chrápeme?

Kde sú korene nepríjemnosti zvanej chrápanie? Prečo vlastne vydávame počas spánku tieto čudné zvuky? Počas spánku sa uvoľňujú svaly a tkanivá v krku a v nose. Kým dýchame, vzduch prúdi cez uvoľnené tkanivo, čo spôsobuje jeho vibráciu a následne nepríjemné zvuky chrápania.

Kedy je chrápanie obzvlášť časté?

Chrápanie nie je choroba (aj keď je to predstupeň spánkového apnoe, niekedy životohrozujúce ochorenie), ale symptóm rôznych faktorov, ako sú nadváha, obmedzené dýchanie nosom (napríklad pri prechladnutí), zväčšenie mandlí alebo podnebného čapíka. Aj fajčenie môže podporovať chrápanie.

Následky pre partnera

Ak partnerka nemôže v noci spať, pretože jej partner chrápe, môže to negatívne ovplyvniť jej zdravie. Nedostatok spánku je totiž spojený s nasledujúcimi zdravotnými problémami:

Priberanie na váhe
Štúdie z Loughborough University ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne spávajú menej ako šesť hodín, majú spravidla vyššie BMI, ako osoby, ktoré spia aspoň osem hodín.

Cukrovka
V dôsledku permanentného nedostatku spánku telo uvoľňuje menej inzulínu a produkuje viac stresových hormónov ako je kortizol, čo komplikuje pôsobenie existujúceho inzulínu.

Vysoký krvný tlak
Štúdia s viac ako 500 dospelými ľuďmi stredného veku ukázala, že prerušovanie spánku alebo jeho nedostatok môže viesť k vysokému krvnému tlaku.

Psychické problémy
Jednou z hlavných úloh spánku je regenerácia mozgu na konci dňa, čo nám pomáha lepšie zvládnuť emócie nasledujúci deň. Ak však máme málo spánku, môže to viesť k negatívnym myšlienkam a emočnej zraniteľnosti. Schopnosť logicky a racionálne myslieť je tiež ovplyvnená spánkom – ľudia, ktorí málo spávajú, často konajú iracionálne, ukázala harvardská štúdia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #cukrovka #nadváha #spánok #chrápanie #inzulín

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...