Vysoký krvný tlak? Žiaden problém

Tichý zabijak, ako sa často medzi laikmi vraví hypertenzii, nemá s niektorými druhmi potravín šancu.

16.05.2018 09:00
avokádo, ovocie, vitamíny Foto:
Pod jemne drsnou šupkou avokáda sa ukrýva najviac vitamínov a minerálnych látok.
debata (11)

Jeden banán denne

Vysoký krvný tlak zapríčiňuje, okrem iných faktorov, aj konzumácia vysokého obsahu sodíka, ktorý je hlavnou zložkou soli. Správny pomer minerálnych látok zabezpečí dobrú kondíciu pre srdce. Výskumy poukazujú na skutočnosť, že denne by sme mali prijímať správny pomer štyroch základných minerálov – draslíka, horčíka a vápnika spolu s primeranými dávkami sodíka. Medzi základné potraviny, ktoré dokážu dodať telu správny pomer týchto mikroživín, patria nepochybne banány. Chutné exotické ovocie pomáha pri znižovaní množstva stresových hormónov prítomných v krvnom riečisku, a to najmä adrenalínu a kortizolu. Jeden stredne veľký banán dokáže pokryť až 12 % denného príjmu draslíka a 8 % horčíka. Správny pomer minerálov dodajú telu aj zrelé a mierne hnedé banány. Nepatria do koša, ale do zdravého smoothies alebo ovocných šalátov. Napätie počas dňa, ktoré môže zvyšovať krvný tlak, zmierňujú látky podporujúce vylučovanie hormónu šťastia, známeho pod názvom serotonín.

Poklad v tvare hrušky

Balzamom na srdce sú okrem spomínaných látok aj nenasýtené mastné kyseliny a k ich základným zdrojom patrí nepochybne avokádo. Chutné ovocie v tvare hrušky je bohaté nielen na spomínané mastné kyseliny, ale aj na karotenoidy. Polovica avokáda poskytne človeku až 10 % dennej dávky draslíka, 5 % horčíka a 1 % vápnika. Pri konzumácií avokáda je vhodné dbať na jeho správne ošúpanie. Pod jemne drsnou šupkou sa totiž ukrýva najviac vitamínov a minerálnych látok. Avokádo sa dá kombinovať so zeleninovými a ovocnými šalátmi, ovsenými vločkami a dokonca aj horúcou čokoládou, keď sa z nej pripravuje lahodný krémový puding. Krvný tlak môžeme mať pod kontrolou aj dennou konzumáciou gréckych jogurtov. Už jedna šálka tejto jemnej pochúťky dokáže dodať nášmu telu až 18 % draslíka, 12 % horčíka a až 49 % dennej potreby vápnika. Výborným pomerom základných minerálov sa chvália aj niektoré druhy rýb a prekvapujúco aj výživová bomba medzi ovocím – kiwi. Toto kyslé ovocie patrí k najväčším zdrojom vitamínu C a už len jeden kus tejto chuťovky dodá telu 9 % draslíka, 7 % horčíka a 2 % dennej odporúčanej dávky vápnika.

Bez nich to prosto nejde

Štyri spomínané minerálne látky sú elektrolyty, ktoré zabezpečujú správne fungovanie ľudského organizmu. Bez týchto látok by nefungovali naše telesné orgány a zlyhávali by základné životné funkcie. Draslík je nevyhnutný pre správne fungovanie srdca. Ak je ho nadbytok, čo je skôr výnimočná než bežná situácia, môže spôsobiť zástavu srdca. Nízke hodnoty tejto látky sa prejavujú najmä na nedostatočnej činnosti srdca. Draslík sa spolu s magnéziom (horčíkom) podieľa na správnom fungovaní nervovej a pohybovej sústavy. Nedostatok oboch živín zbadáme veľmi rýchlo, a to najmä vďaka silným kŕčom, ktoré počas noci postihujú dolné končatiny. Vápnik je potrebný pre správne fungovanie zubov, svalov a kostí. Správne hodnoty sodíka sú potrebné pre takzvanú sodíkovú pumpu, ktorá aktívne odvádza sodík von z bunky. Naopak, draslíková pumpa aktívne prenáša draslíkové ióny z medzibunkového priestoru do vnútra bunky.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #krvný tlak #banány #avokádo #sodík #hypertenzia #elektrolyty

+ Správna zdravá životospráva sa ukáže aj na vašej pokožke.
Načo vám je sláva a peniaze, keď vás doma nikto...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...