Stres aj zlý spánok? Pomôže voňavá levanduľa

Zlý spánok a veľa stresu okrem iného spôsobujú, že priberáme. Organizmus si robí zásoby tuku a je celkom jedno, či držíte nejakú diétu. Ak máte večný stres, diéty vám nepomôžu.

14.01.2017 08:00
Levanduľa pôsobí upokojujúco a často sa využíva... Foto:
Levanduľa pôsobí upokojujúco a často sa využíva pri nespavosti.
debata

Čo takto najskôr upokojiť telo a myseľ? Aj chudnutie následne pôjde ľahšie. Vyskúšajte to s levanduľou, ktorá má podľa mnohých výskumov upokojujúcu arómu. Istá japonská štúdia dokázala, že už 5-minútová inhalácia levanduľovej arómy má za následok nižšiu produkciu stresového hormónu kortizolu.

Ako sa k levandule dostať?

Levanduľa je súčasťpu provensálskeho korenia. Môžete ho pridať napríklad k pečenému mäsu alebo do omáčok. Ak sa rozhodnete pre levanduľu ako korenie, samostatne ju do pokrmov pridávajte veľmi opatrne, má totiž výraznú a špecifickú chuť.

Pri zlom spánku a pretrvávajúcej nespavosti si pred odchodom do postele pripravte levanduľový čaj, ktorý celkovo dokáže upokojiť a uvoľniť telo a svalstvo.

Nervozitu a vnútorné napätie môžete dostať pod kontrolu napríklad levanduľovým kúpeľom. Ako si ho pripravíte: šálku kvetov levandule vysypte do hrnca s jedným litrom vody. Priveďte do varu a varte asi 15 minút. Potom odvar nechajte lúhovať asi hodinu, následne ho sceďte a vlejte do pripraveného kúpeľa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nespavosť #levanduľa

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...