Aj v čase, keď slovenské záhrady ležia pod vrstvou snehu, naše telo môže využívať dary prírody na vylepšenie zdravotnej kondície organizmu.
Čerstvé je zdravé
Najzdravšie a najprirodzenejšie sú čerstvé druhy ovocia a zeleniny. No takých plodín je v zime čoraz menej. Nájde sa ich však dostatok, aby nám pomohli prežiť zimu bez ochorení aj pri vynechaní multivitamínových doplnkov výživy.
Cibuľa a cesnak
Sú jednoducho to pravé, čo si telo cez zimu vyžaduje. Strúčik cesnaku denne vyhubí v tele zápalové procesy, škodcov, pôsobí skutočne antibioticky. Cibuľa obsahuje veľa prirodzeného vitamínu C. Až 7g na 100 gramov plodiny. K tomu vápnik, fosfor, železo a ďalšie prvky, ktoré by ste našli v multivitamínovej tabletke. Okrem toho je extra silný antioxidant a postaví na nohy aj človeka so začínajúcimi príznakmi nádchy.
Cvikla
V našich končinách je ako doma. Vie bez problémov vydržať zimu a my vďaka nej vydržíme tiež. Detoxikuje telo, extrémne rýchlo prečisťuje orgány od škodlivín a tak pomáha predchádzať nielen respiračným ochoreniam, ale aj tým civilizačným. Obsahuje vitamíny A, B, C plus mocnú čarodejku kyselinu listovú. Ak ste už chrípku dostali, cvikla pomáha pri rekonvalescencii.
Kapusta
Surová aj kvasená je slovenský poklad, ktorý nemá v podpore zdravia konkurenciu. Surová kapusta je zdravá sama o sebe, ale málokto vie, že na to, aby sme z nej dostali maximum je potrebné ju upraviť. Kvasenie je najspoľahlivejší a najzdravší spôsob. Mliečne kvasenie spôsobí, že sa kapusta zmení na dokonalé probiotikum, čím upravuje naše črevá a posilňuje imunitu. Dodáva aj vitamíny C, B, K a rovnako aj stopové prvky. Mimo iného je požieračkou tukov, takže práve v období vianočného maškrtenia bude pre mnohé ženy oázou.
Zemiak
Málokto by ho považoval za prínos v zdraví. Má síce veľa škrobu, ale počas zimy sa ho netreba báť. Telu dodá draslík, horčík, kyselinu listovú a sladšie zemiaky majú aj vysoký obsah betakaroténu a vlákniny.
Sušené ovocie
Sušenie je jedna z najstarších foriem konzervovania. Ovocie na sušenie sa zbiera na vrchole zrelosti a po spracovaní si stále zachováva mnoho druhov vitamínov aj minerálov. Je dostatočne zdravé, no pozor. Radšej opatrne. Má príliš veľa cukru. Ako ochutenie desiaty, či olovrantu je vhodnou podporou imunity.