Zle spíte? Šesť prírodných tipov zaručí spánok ako v bavlnke

Stačí pár zásad a problémy so spánkom môžete poraziť aj bez liekov.

14.09.2016 15:00
spánok Foto:
Predstavujte si príjemné príbehy a čoskoro začnete snívať.
debata (1)

Choďte spať skoro

Najlepší čas na telesnú regeneráciu je medzi 23.00 a 01.00 hodinou v noci. Preto je vhodné, aby v tomto čase bolo telo v stave hlbokého spánku. Ak začnete chodiť spávať pravidelne o 22.00, či chcete, alebo nie, po pár týždňoch a mesiacoch sa vám spánok vylepší a hlavne ráno budete sviežejší a oddýchnutý. Využite najlepšie časy noci pre seba.

Teplá sprcha, kúpeľ aj sauna

Nielenže veľmi dobre uvoľnia svaly a v prípade príjemnej arómy navodia stav celkového pokoja a driemot, vyvážia aj termoreguláciu organizmu. Vďaka tomu môžete zaspávať veľmi rýchlo.

Znížte teplotu izby

Ideálna teplota na kvalitný spánok je od 18 do 20 stupňov Celzia. Negatívny efekt prehriatej izby poznáme počas leta všetci. Ak sa vám podarí udržiavať primeranú teplotu v miestnosti počas celého roka, spánok bude omnoho kvalitnejší.

Rozprávka na dobrú noc

Bola základom zaspávania u detí a niektoré veci fungujú bez ohľadu na vek. Základom je vizualizácia príbehu, ktorý pomáha lepšie zaspať. Pri malých deťoch je zdrojom fantázie rozprávanie, vo vyššom veku si môžete rozprávkovú krajinu zaspávania vizualizovať sami. Pokojne si ľahnite, uvoľnite sa, v myšlienkach sa odoberte na obľúbené miesto, pláž, alebo kopec. Efektívne predstavy sú plavby po jazere v člne, počúvanie vĺn na brehu mora, alebo príbehy z turistiky. Predstavujte si príjemné príbehy a čoskoro začnete snívať nielen cielene, ale naplno.

Dajte si pár mandlí

V napätí sa zaspáva len veľmi ťažko. Mandle sú v tomto ohľade vynikajúce. Vďaka horčíku a tryptofánu zrelaxujú svaly a pomáhajú telu prejsť do hladiny alfa a zaspať. Zároveň nie sú sladké, nezvyšujú hladinu cukru v krvi, ktorý môže byť práve zdrojom nespavosti, alebo zlých snov.

Uvarte si čaj

Niektoré bylinky majú schopnosť uspávať aj chronických nespavcov. Ideálna je ich aplikácia v podobe čaju. Obvykle stačí malú lyžičku byliny zaliať vriacou vodou a nechať lúhovať približne sedem minút. Najúspešnejšie v zozname privolávačov sladkých snov sú medovka, ľubovník, valerián, kozlík, harmanček aj levanduľa. Pre zosilnenie efektu si do vlažnejšieho čaju môžete pridať aj lyžičku medu. Nielenže dochutí, ale na rozdiel od iných sladkostí sny neodplaší, práve naopak, dá telu znamenie, aby prestalo s produkciou orexínu, ktorý spôsobuje bdelosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #spánok #relax #nespavosť

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....