Mrkva
Asi najznámejšia zelenina, ktorá sa vždy spájala s očami. Mrkva má mnoho vitamínu A plus betakarotén, čo sú dve hlavné zložky očnej výživy. Ideálne je mrkvu jesť pravidelne a najlepšie s kvapkou oleja, nakoľko práve vitamín A patrí k typom rozpustným v tukoch.
Listová zelenina
Šalát, kel, špenát a ďalšie zelené typy listovej zeleniny sú pre oči vhodné vďaka obsahu luteínu a hlavne zeaxantínu, ktorý je jeden z najdôležitejších antioxidantov pre zrak, ale aj mozog. Luteín je priamo súčasťou očí a nachádza sa v makule. Jeho dodávanie v prirodzenej forme robí oči prirodzene zdravými.
Vajíčka
Zatracované, ale aj oslavované zároveň. Ak opomeniete neodôvodnený strach z cholesterolu, vo vajciach nájdete omega- 3 mastné kyseliny a to samozrejme nie je všetko. Čo sa zraku týka, rovnako majú v sebe značný podiel zeaxantínu plus zinok. Dokonca Paul Dogherty z očnej kliny v Los Angeles upozorňuje na pozitívny vplyv konzumácie vajec a redukcie degenerácie makuly, čo je častým očným ochorením.
Bobuľové ovocie
Je drahé, chutné a účinné. Dobrý zrak však nemožno vyvažovať peniazmi a do malín, černíc, ríbezlí, egrešov aj čučoriedok sa oplatí investovať. Dôvodom sú nielen chuťové poháriky, ale mnoho vitamínu C a látok, ktoré spoľahlivo pôsobia preventívne proti zelenému aj šedému zákalu.
Strukoviny
V tomto prípade je ponuka dostatočne pestrá od šošovice, cez červenú, čiernu, aj bielu fazuľu. Nie je dôležitý spôsob prípravy, ani to, či z fazule pripravíte polievku alebo placky, prípadne z nich vyčarujete koláč. Bioflavonoidy a zinok ostanú prítomní a vďaka vlastnostiam strukovín si chránite sietnicu a rovnako sa pri pravidelnej konzumácii, čo sa myslí raz do týždňa, znižuje riziko vzniku degeneratívnych zmien na oku a možnosť výskytu šedého zákalu.
Slnečnicové semienka
Vitamín E a zinok sú ich silnou zbraňou. Slnečnicové jadierka sú malé, ale účinné, vynikajúco chutia a malá hrsť denne je efektívnym spôsobom, ako posilniť namáhané oči.