Mäso je tradičným zdrojom železa pre ľudský organizmus. Ak sa však mäsu v strave vyhýbate, musíte telu železo dodávať inými cestami.
Aj rastlinné potraviny obsahujú veľa tohto dôležitého stopového prvku, ktorý je, okrem iného, zodpovedný za transport kyslíka v krvi.
Potraviny s vysokým obsahom železa
Veľké množstvo železa obsahujú celozrnné potraviny. Ak urobíte malú zmenu, výrobky z bielej múky nahradíte celozrnnými, už si pokryjete veľkú časť dennej dávky železa.
Tiež obilniny ako quinoa, ovos, amarant a proso sú vhodné ako zdroj železa. Konzumujte ich ako prílohu k hlavnému jedlu. Strukoviny ako cícer, biela fazuľa alebo šošovica tiež obsahujú železo a dajú sa upraviť na množstvo spôsobov.
Aj hríby, orechy či špenát majú v sebe dostatok tohto stopového prvku.
Ak prijímate železo skôr rastlinného pôvodu, je dôležité, aby ste telu spolu s ním dodávali aj vitamín C, ktorý výrazne pomáha pri jeho vstrebávaní.