Goji bobule - naozaj superpotravina?

V regáloch supermarketov sa objavili už pred niekoľkými rokmi. Červené bobule, ktoré ani zvlášť nechutia, boli vyhlásené za super potravinu par excellence.

25.05.2016 15:00
goji Foto:
Červené bobule, ktoré ani zvlášť nechutia, boli vyhlásené za super potravinu par excellence.
debata

Vďaka nim vyriešime zdravotné problémy a navyše budeme vďaka konzumácii štíhli. Bobule goji majú vysoký obsah vitamínov C, E a B. Aj vďaka nim posilňujú imunitu, majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Avšak šok na seba nenechal dlho čakať. Odborníci na výživu pred týmto „superfoodom“ varujú, goji totiž môžu spôsobiť prinajhoršom aj smrť.

Hazard so zdravím

Naznačil to nemecký expert na výživu, Udo Pollmer. Goji bobule nám podľa jeho slov, môžu skutočne nalomiť zdravie. Rastlina patrí do čeľade ľuľkovité, rovnako ako opojne pôsobiaci ľuľkovec. Obsahuje tiež atropín, ktorý sa používa v liekoch, každopádne však patrí do lekárne a nie do potravín.

V ohrození života

Pollmer varuje, že ľudia, ktorí musia užívať lieky na riedenie krvi, by sa mohli po konzumácii týchto bobúľ ocitnúť v ohrození života, pretože majú tiež riediaci účinok. Bobule však môžu poškodiť aj pečeň. Existujú prípady ľudí, ktorí po konzumácii čaju goji mali hepatitídu.

Pesticídy a síra

Navyše, spomínané bobule pochádzajú prevažne z Ázie a pri pestovaní sa častokrát používajú pesticídy. Pred rokmi na to upozornil aj Greenpeace. Ochrana spotrebiteľov zas zistila, že goji produkty sú ošetrené sírou. Opatrní by mali byť aj alergici. Španielski lekári bobule testujú na 30 dobrovoľníkoch, pričom už 24 z nich reagovali na ovocie alergicky. Na vine sú krížové alergie s paradajkami, orieškami, broskyňami, kivi, ambróziou a latexom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #pesticídy #goji #superpotravina #atropín #riedenie krvi #ľuľkovec

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Zdravé stravovanie prinesie spokojnosť a lepšie zdravie.
Trpezlivosť a dôkladnosť vás dovedú k vytúženým cieľom....