Úlohou banánovej šupy nie je len chrániť to, čo sa nachádza vnútri (banán). Je sama o sebe veľmi zdravá, lebo obsahuje balastné látky, je plná antioxidantov, sérotonínu, carotinoidu, ale tiež vitamínu B6 a B12. Ale pozor! Nezahryznite sa do surovej banánovej šupy, na to vás nikto nenahovára. Z banánovej šupy si namiesto toho pripravte povedzme smoothie, dezert, alebo banánové šupy vyprážajte. Šupa však v takomto prípade rozhodne musí byť krásna žltá, bez hnedých škvŕn.
Možnosti prípravy:
Smoothie
Ide o najľahšiu a najrýchlejšiu metódu. Šupku pokrájajte na drobnejšie a spolu s ostatným ovocím zmixujte v mixéri na krémové smoothie.
Dezert
Končeky banánov odrežte. Potom šupy vložte spolu s ovocím približne na 15 minút pri 200 stupňoch do rúry. Dezert napokon pocukrujte a ozdobte škoricou.
Vyprážané šupy
Šupu narežte, vložte na 5 minút do vriacej vody tak, aby sa horké látky rozpustili. Keď sú kúsky suché, obaľte ich v kukuričnej múke, do ktorej pridáte trochu papriky. Vyprážajte v horúcom oleji do chrumkava. Hodia sa k šalátom.