Čo cenné sa skrýva v banánovej šupe? Už ju nevyhodíte!

Banánovú šupu vyhadzujeme automaticky, ani by nám nenapadlo ju zachraňovať, uskladňovať. Pretože nevieme, že obsahuje asi toľko živín ako ovocie!

16.02.2016 09:00
banán, žena, banány Foto:
Dva banány denne. Ale viete, že aj šupu?
debata (6)

Úlohou banánovej šupy nie je len chrániť to, čo sa nachádza vnútri (banán). Je sama o sebe veľmi zdravá, lebo obsahuje balastné látky, je plná antioxidantov, sérotonínu, carotinoidu, ale tiež vitamínu B6 a B12. Ale pozor! Nezahryznite sa do surovej banánovej šupy, na to vás nikto nenahovára. Z banánovej šupy si namiesto toho pripravte povedzme smoothie, dezert, alebo banánové šupy vyprážajte. Šupa však v takomto prípade rozhodne musí byť krásna žltá, bez hnedých škvŕn.

Možnosti prípravy:

Smoothie
Ide o najľahšiu a najrýchlejšiu metódu. Šupku pokrájajte na drobnejšie a spolu s ostatným ovocím zmixujte v mixéri na krémové smoothie.

Dezert
Končeky banánov odrežte. Potom šupy vložte spolu s ovocím približne na 15 minút pri 200 stupňoch do rúry. Dezert napokon pocukrujte a ozdobte škoricou.

Vyprážané šupy
Šupu narežte, vložte na 5 minút do vriacej vody tak, aby sa horké látky rozpustili. Keď sú kúsky suché, obaľte ich v kukuričnej múke, do ktorej pridáte trochu papriky. Vyprážajte v horúcom oleji do chrumkava. Hodia sa k šalátom.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #sérotonín #vláknina #smoothie #antioxidanty #banánová šupa

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...