V jedálničku nájdete však omnoho viac pokrmov, ktoré sa podpíšu na tom, že váš úsmev bude mať ďaleko od vizáže filmovej hviezdy.
Citrusy
Na ich zdravotnom prínose pre telo nemení nič ani fakt, že pre naše zuby citrusy samotné, ani džúsy z nich, vôbec nie sú priateľské. Aj medzi citrusovými plodmi sú menší a väčší škodcovia. Na experimentoch z roku 2008 bolo vidieť, že najviac šarapaty spôsobili zubom šťavy grepu, najmenej pomarančová šťava. Na vine sú agresívne kyseliny.
Kyslé uhorky
Chutia skvele a vďaka fermentácii prinášajú telu zdraviu prospešné látky. Jediným negatívnym aspektom je, že každodenná konzumácia kvasených uhoriek znižovala odolnosť skloviny až o 84%, čo významne zvyšuje pravdepodobnosť, že sa vám v zube usadí kaz.
Čaj
Zelený čaj jemne zuby farbí, no a ten čierny skutočne môže zanechávať na sklovine nepríjemné fľaky. Dokonca podobné ako u fajčiarov. Problém je, že látky z čaju sa dokážu veľmi rýchlo absorbovať aj do pevnejších štruktúr. Ak necháte v šálke čierny čaj dostatočne dlho uvidíte, ako za vie zahryznúť aj do porcelánu. Tak isto aj do zubnej skloviny.
Víno
Najmä to červené. Pôsobí na zuby dvojakým účinkom. Kyselina narušuje sklovinu a pre farebné pigmenty je biela sklovina ako čisté plátno. Kyselina octová umožňuje farbe z červeného vína prenikať hlbšie do štruktúr. Veď poznáte, ako je takmer nemožné vyliaty pohár vyčistiť z koberca. Tak nejako sa cítia aj naše zuby, ak ich namočíte vo víne.
Najlepšia obrana je útok
Kvôli pozitívnym vplyvom na zdravie však netreba škodcov skloviny vytesniť zo stravovacích návykov. Po konzumácii je dobré staviť na záchranné opatrenia. Piť minimálne čistú vodu, aby sa sklovina opláchla. Pomôže aj zubná pasta do 30 minút po konzumácii a nepriateľov skloviny skutočne nemusíte mať na tanieri každodenne. Takýto prístup by mal žiarivý úsmev spoľahlivo ochrániť.