Vaginálne mykózy: Kvasinky nie sú votrelci, nesmú sa však premnožiť

Vaginálne mykózy sú najčastejšou príčinou návštevy gynekologických ambulancií.

31.05.2015 11:15
mykóza, kvasinky, svrbenie Foto:
Sliznicu intímnych miest ženy oslabuje každá vaginálna infekcia.
debata (1)

Vo väčšine prípadov sú tzv. akútne, jednorazové, dajú sa pomerne jednoducho preliečiť lokálnymi antimykotikami v podobe vaginálnych čapíkov a krémov – a žena má pokoj. Časť žien však trpí týmto problémom opakovane. Takéto návraty ochorenia vedia veľmi znepríjemniť život – aj ten partnerský.

Pálenie, svrbenie, pocit suchosti či opakované infekcie prejavujúce sa výtokom a diskomfortom, to sú prejavy porušenia funkcie vaginálnej sliznice. K oslabeniu prispieva klimaktérium, užívanie antikoncepcie, antiestrogénová liečba či odstránenie vaječníkov, poškodiť ju môže nevhodná kozmetika, kúpanie v prechlórovanej vode bazénov, používanie nevhodných pracích práškov. Sliznice intímnych miest ženy oslabuje aj každá vaginálna infekcia.

Ženská pošva nie je sterilná. O prevahu v nej bojujú rôzne mikroorganizmy, a kým víťazí druh laktobacila, tzv. Döderleinov bacil, je všetko v poriadku. Hovorí sa mu aj „pošvový policajt“. Dobre sa mu darí v kyslom prostredí, ktoré má pH niečo približne nad 4. Mydlo má zásadité pH aj 9–10, aj preto sa mydlá neodporúčajú používať na intímnu hygienu. Najlepšia je čistá voda, prípadne prípravky s obsahom kyseliny mliečnej, ktoré zachovávajú kyslé prostredie v pošve. Podobne ako s mydlami je to aj s rôznymi pošvovými dezinfekčnými výplachmi. Citlivým obdobím pre ženu je aj menštruácia, keďže menštruačná krv má menej kyslé pH (vyše 7), v období menzesu navyše ubúda kyseliny mliečnej a vtedy dochádza k výkyvom v tejto celkovej rovnováhe. Mnohé ženy dostanú infekciu práve po období svojej periódy. Mimochodom, aj mužský ejakulát má pH takmer 8, aj preto sa ženám s chronickými problémami tohto typu odporúča používať ochranu alebo praktizovať prerušovaný pohlavný styk.

Najčastejšie sú kvasinky

U mužov majú mikroorganizmy na penise len malú bránu vstupu, močovú rúru, a keď muž močí, nežiaducich votrelcov vlastne vyplavuje von. Pošva ženy však predstavuje veľkú plochu vystlanú sliznicou, kde je vlhko, teplo a kvasinky i baktérie majú ideálne podmienky na svoje rozmnožovanie. Podľa gynekológa MUDr. Aleša Skřivánka z Olomouca sú ženské mykózy najčastejšou príčinou návštevy gynekologických ambulancií.

Najčastejšie ich spôsobujú kvasinky. Dôvodom je fakt, že v pošve žijú aj za normálnych okolností. Problém vzniká až vo chvíli, keď sa premnožia. Čisto kvasinková infekcia sa prejavuje bielym tvarohovitým výtokom a u žien, ktoré týmto problémom z času na čas trpia a vedia ho rozpoznať, sa pripúšťa aj samoliečba voľnopredajnými lokálnymi antimykotikami (účinná látka klotrimazol v čapíkoch i kréme), voľnopredajná kapsula, ktorá sa prehltne (účinná látka flukonazol). Rôzne probiotické preparáty alebo pomôcky obsahujúce laktobacily, glykogén či kyselinu hyalurónovú sa považujú skôr za dobrú prevenciu. Podporujú kyslosť prostredia, zabezpečujú správnu hydratáciu tkaniva, chránia sliznicu pred poranením a zabezpečujú jej prirodzenú obranyschopnosť. „Vaginálna kandidóza je veľmi častým ochorením. Postihuje 75 % žien v plodnom veku minimálne raz za život a 5 – 10 % žien trpí opakovanými problémami, znamená to najmenej štyri návraty ochorenia do roka,“ tvrdí gynekológ doc. MUDr. Vít Unzeitig, CSc., z Ostravy. „Najčastejšou príčinou ochorenia je Candica albicans, v 85 – 90 %.“

Odlíšiť mykózu a bakteriálnu infekciu

Keby všetky ženy s mykózou vždy utekali k lekárovi, ženské ambulancie by praskali vo švíkoch. Väčšina z nich zažije akútnu formu mykózy naozaj len raz za čas, preliečia sa a majú pokoj. Sú však ženy, ktoré trpia týmto problémom opakovane, 4– až 6-krát ročne. Aj preto odborníci pri opakovaní tohto problému samoliečbu vidia neradi. Navyše svrbenie v pošve nemusí vždy spôsobovať len infekcia, môže sa za ním skrývať aj cukrovka, dokonca aj málokrvnosť pri vyšších krvných stratách pri menštruácii, kožné choroby. Okrem toho treba od kvasinkovej infekcie odlíšiť bakteriálnu vaginózu. Ich liečba je totiž odlišná. Napriek tomu to ženy často nerozoznávajú a až 74 % z nich si svrbenie a zápal v pošve spája výlučne s mykózou, ktorá sa lieči antimykotikami. Na bakteriálnu vaginózu sa predpisujú lokálne antibiotiká (metronidazol, klindamycín) v podobe krému alebo vaginálnych tabliet. Samozrejme, infekcia môže byť aj zmiešaná.

Pacientky, ktoré trpia opakujúcimi sa formami kvasinkovej infekcie pošvy, majú príznaky chronického zápalu, časť z nich má pozitívne aj tzv. kožné testy – buď sú alergické na samotnú kvasinku, alebo majú druhotnú alergiu na pele, latex na kondómoch, na mužské semeno. Toto všetko im musí vyšetriť imunológ alergológ. Alergia im narúša imunitu a spôsobuje, že sa u nich infekcia pri každom imunitnom výkyve prejaví. Imunológ často zistí, že mnohé majú zníženú imunitu, či už slizničnú, alebo bunkovú, a potrebujú imunologickú liečbu. Odborníci majú k dispozícii rôzne imunitu ovplyvňujúce prípravky. Dobré skúsenosti sú popri štandardnej liečbe aj s enzymatickou liečbou voľnopredajným liekom Wobenzymom, na ktorý sa robila štúdia v Česku špeciálne v prípade opakovaných vaginálnych mykóz a takmer dve tretiny liečených pacientok boli následne celý rok bez návratu ochorenia. Ďalšia štúdia potvrdila priaznivý efekt 10 týždňov trvajúceho podávania lieku, keď sa až počas štyroch rokov po liečbe prejavilo štatisticky významné zníženie počtu mykóz u pacientok s chronickými problémami tohto typu.

Chronické mykózy sú kríž

„Chronické mykózy sú doslova kríž pre pacientku aj pre lekára,“ napísal nám v minulosti gynekológ MUDr. Peter Ilavský z Trnavy. „Strategické riešenie vidím v týchto bodoch: liečba pacientky aj partnera vrátane jeho urologického vyšetrenia a kultivácie ejakulátu, imunologické a diabetologické, kompletné mikrobiologické vyšetrenie ženy s vylúčením mykoplaziem, chlamýdií atď., pokus vynechať hormonálnu antikoncepciu, prísny monogamný život partnerov, zabezpečovacia liečba dávkou antimykotika raz mesačne, úprava životosprávy plus známe odporúčania ohľadom hygieny a úpravy životosprávy.“

Kedy hrozí narušenie rovnováhy vaginálnej mikroflóry

  • počas a po liečbe antibiotikami
  • pri zvýšenom pH v pošve
  • pri nechránenom pohlavnom styku (najmä u žien s chronickými problémami)
  • pri prehnanej intímnej hygiene (používanie mydiel, výplachov)
  • pri oslabenom imunitnom systéme, cukrovke
  • počas hormonálnych výkyvov ako menštruácia, tehotenstvo, menopauza
  • počas hormonálnej liečby, pri „chronických stavoch“ nemožno vylúčiť aj negatívny vplyv hormonálnej antikoncepcie
  • počas nosenia tesne priliehajúceho, syntetického oblečenia a tango nohavičiek, parfumovaných vložiek

Pacientky najviac trápi

  • svrbenie, výtok, pálenie, bolesť pri močení a pri pohlavnom styku, zápach (ak sa mykóza skombinuje s bakteriálnou infekciou)

Využitie kyseliny hyalurónovej pri intímnych problémoch

  • pri stavoch, ktoré sa spájajú so suchosťou vagíny následkom zníženej produkcie estrogénov (klimaktérium, odstránenie vaječníkov, liečba onkoochorenia, antiestrogénová liečba, autoimunitné ochorenie Sjögrenov syndróm)
  • pri všetkých stavoch, keď je potrebné podporiť regeneráciu vaginálnej sliznice (podráždenie iritačnými látkami, stavy po prekonaní vaginálnych infekcií, po gynekologických operáciách ako pošvové plastiky či odstránenie maternice, pôrodoch, po opakovaných cystitídach a zápaloch močovej rúry, radiačnej liečbe)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #kvasinky #infekčné choroby

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...