Cvičenie pre lepší spánok

Vo všeobecnosti sa pred spaním cvičiť neodporúča. Z niektorých cvikov však nebudete mať pevnejší zadok, ploché brucho, ale sladké sny.

24.05.2015 17:00
spánok, oddych, relax Foto:
Vytvorte si sled rituálov pred spaním.
debata

Navoďte si hladinu alfa

Je to hladina, ktorá je prechodom z bdelého stavu do ríše snov. Prechádzame ňou vždy, keď zaspávame, ale dá sa navodiť aj v bdelom stave. Tým, že takýto krok urobíte, sami sa prenesiete na prah spánku. Stačí málo, pokojne si ľahnúť, trikrát sa zhlboka nadýchnuť a predstavovať si v mysli príjemné miesto. Plavbu loďkou, pekný výhľad na prírodu, je to na vás. Všetky ostatné starosti, otázky, myšlienky nech z hlavy vytlačí práve tento obraz. Je to ideálna terapia pre tých, ktorí nemôžu spať, lebo im stále niečo „víri“ v hlave.

Majte svoj rituál

Pavlov reflex účinkuje spoľahlivo aj na ľudí. Rituály telo pripravia na aktivitu. Pri prezliekaní sa do športového telo začína vylučovať hormóny potrebné na pohyb. Rovnako pri vstupe do divadla sa zrazu cítite inak. Vytvorte si sled rituálov pred spaním. Od pohára vody, cez čistenie zubov, krátku meditáciu, či ľahké jogové pohyby. Čím bude rituál komplexnejší a pravidelnejší, tým bude účinnejší. Až tak, že na konci rituálu už budete zaspávať aj postojačky.

Uvoľnite chrbticu

Počas dňa toho musí uniesť dosť. Od ťažkých tašiek, ktoré ju krivili, až po nesprávne sedenie osem a viac hodín. Chrbtica si pred spánkom zaslúži odľahčiť. Niektorí tvrdia, že sa tým obnovia energetické dráhy v tele a spánok je príjemnejší a ľahší. Pred spaním si ľahnite na zem a podložte pod seba deku, alebo karimatku. Zohnite kolená smerom k hrudi, uchopte ich rukami a mierne sa na chrbte kníšte zo strany na stranu. Na konci si kľaknite a čelo položte k zemi. Ruky natiahnite pred seba a niekoľko minút hlboko a uvoľnene dýchajte. Spánok si vás takto už ľahko nájde.

Cvičte pravidelne

Venujte sa tvrdej fyzickej aktivite každý deň. Myslíme tým dvíhanie činiek, alebo kardio minimálne 40 minút denne, vo vyššej pulzovej frekvencie ako je bežná prechádzka. Cvičte pravidelne a poriadne maximálne do 20.00 hodiny, aby telo nebolo pred zaspávaním príliš nabudené. Nielenže sa fyzicky unavíte, ale aktivitou zlikvidujete aj stresové hormóny, ktoré môžu byť prekážkou pri zaspávaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #uvoľnenie #relax #zdravý spánok

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...