Svet ovládla epidémia cisárskych rezov. Lekári pred nimi varujú

Vo svete sa v posledných rokoch výrazne zvýšil počet pôrodov cisárskym rezom, najviac v Latinskej Amerike.

24.04.2015 12:00
cisársky rez, pôrod Foto:
Počet cisárskych rezov, tzv. sekcií oproti minulosti rapídne stúpol.
debata

Uviedla to tento týždeň AFP s odvolaním sa na správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá hovorí o „epidémii“ tejto pôrodníckej operácie. Dôvodom je podľa WHO hlavne to, že rodičky sa tak vyhnú pôrodným bolestiam a že sa ženám aj lekárom pôrod dobre plánuje. Tento trend je lekárskych zdrojov aj na Slovensku či v susednom Česku.

V Latinskej Amerike sa narodí cisárskym rezom 38,9 percenta detí, svetový rekord drží Brazília s 54 percentami. V Európe je to v priemere 24 percent a v Spojených štátoch 33 percent. Tieto počty sa v týchto i ďalších oblastiach sveta podľa WHO stále zvyšujú a lekári tak stále viac riskujú zdravie matiek a novorodencov.

Pôrod cisárskym rezom sa stal najčastejšou operáciou na svete, hoci pri nej riziko úmrtia matky je osemkrát vyššie a riziko choroby dýchacích ciest dieťaťa dokonca 120-krát vyššie ako pri prirodzenom pôrode, varujú odborníci organizácie pred operáciou. Počas nej je novorodenec vyňatý z maternicovej dutiny cestou chirurgického otvorenia brušnej steny v celkovej anestézii.

„V mnohých rozvojových aj rozvinutých krajinách prepukla skutočná epidémia cisárskych rezov. Vykonajú sa aj v prípadoch, keď na to nie sú zdravotné dôvody,“ kritizuje situáciu riaditeľka jedného výskumného odboru v ženevskom sídle WHO Marleen Temmermanová.

V Česku a na Slovensku zdravotníctvo neuznáva, aby dôvodom pre pôrod cisárskym rezom bolo len želanie rodičky. Dôvodom na vykonanie cisárskeho rezu majú byť iba zdravotné indikácie, napríklad nepomer veľkosti hlavičky plodu a panvy, nepravidelné uloženie plodu či niektoré celkové ochorenia matky. Napriek tomu počet cisárskych rezov rastie. V susednom Česku na to existujú štatistiky z lekárskych zdrojov – podľa nich sa v roku 1997 cisárskym rezom narodilo 12 percent detí, v posledných rokoch je to zhruba dvojnásobok.

„Sčasti je to spôsobené tým, že dnes značne veľká časť žien odkladá počatia dieťaťa do pomerne vysokého veku. S tým samozrejme stúpa aj počet komplikácií v tehotenstve. Na ich základe logicky stúpa počet cisárskych rezov, ktoré sú z dôvodu týchto komplikácií indikované, buď kvôli zdravotnému stavu matky, plodu, alebo kombináciu oboch,“ vysvetlil vlani v tlači sexuológ a gynekológ Pavel Turčan.

Pripustil ale, že niekedy túto cestu môže voliť z rôznych dôvodov aj sám pôrodník a že sú aj väčšie tlaky žien na pôrodníkov na vykonanie cisárskeho rezu na želanie. „Ženy sa totiž obávajú bolesti, samotného prirodzeného pôrodu aj jeho následkov. Výhodu vidia aj v tom, že nebudú mať nastrihnuté či natrhnuté genitálie a vsádzajú na nižšie riziko inkontinencie v budúcnosti. Často si však neuvedomujú, aké pozitíva prirodzený pôrod prináša a naopak aká obsahuje riziká pôrod cisárskym rezom,“ dodal lekár.

debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #pôrod #lekári #varovanie #nárast #cisársky rez

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...