Áno, je to skrátka tak, že v slávnostnom koncoročnom čase trávime nad tanierom či pri otvorenej chladničke viac času než zvyčajne. A prejedanie sa nie je ničím výnimočným.
Najideálnejšia rada, samozrejme, znie: Neprejedajte sa! Ale pokiaľ sa tak už stalo (a predpokladáme, že každému z nás sa to opäť aj stane), je dobré telo zásobiť látkami, ktoré sa vysporiadajú s pohromami.
Problémom prejedania sa nie je len pocit plnosti, ťažkého žalúdku, či možno bolestí bruška. Pri trávení veľkého množstva jedla vznikajú v našom tele voľné radikály, ktoré robia šarapatu, napádajú bunky a podieľajú sa na vzniku a podpore chronických chorôb.
Tieto negatíva však môžete zmierniť práve vhodnejším zložením či obohatením jedálnička. Ak chcete obmedziť pôsobenie voľných radikálov, počítajte s nasledovným.
Bobuľové ovocie
Maliny, černice, čučoriedky, ale aj kivi či hrozno – to je ovocie bohaté na antioxidanty, ktoré v tele bojujú s voľnými radikálmi. Začnite s nimi napríklad deň, keď ich pridáte do jogurtu.
Červené víno
Obsahuje antioxidanty, ktoré sú veľmi účinné v boji s voľnými radikálmi v tele. Samozrejme, kľúčom je miera. Vína nepite veľa, ale pohárik k obedu či večeri vám zaručene urobí dobrú službu.
Koreniny
Čierne korenie, cesnakový prášok, rozmarín či škorica pridané v jedle dokážu účinne fungovať pri trávení tak, že spomaľujú vstrebávanie tukov a tiež potlačujú činnosť voľných radikálov.
Pomarančová šťava
Musí byť, samozrejme, čerstvá. Obsahuje flavonoidy, ktoré priaznivo pôsobia v tráviacom systéme, ale tiež účinne proti voľným radikálom.