Zápaly močových ciest. Stavte na prevenciu!

Nepríjemné pálenie a rezanie pri močení je postrach každej ženy. S príchodom chladných mesiacov sa výskyt zápalu močového mechúra vyskytuje ako na bežiacom páse.

23.11.2014 08:00
močové cesty, bolesť, zápal Foto:
Pri znížení objemu vody v tele dochádza k rozmnožovaniu baktérií v urogenitálnom trakte.
debata (1)

Nedá sa chytiť ako chrípka, napriek tomu akoby prichádzala pandémia. Aj tu platí zlaté porekadlo, že prvoradá je prevencia.

Hygiena

Zápaly močového mechúra postihujú najčastejšie ženy vo veku od 20 do 50 rokov, ktorým už prirodzene netreba vštepovať základy správnej hygieny. Lenže prevencia zápalov močového mechúra je o špeciálnej starostlivosti, ku ktorej by mala patriť aj výmena tango nohavičiek za bavlnenú klasiku. Opatrnosť treba zvýšiť aj pri utieraní sa po potrebe, pretože zápal močového mechúra spôsobuje Escherichia coli, ktorá je prirodzene prítomná v stolici, ale pri kontakte s močovodom vie spraviť šarapatu.

Pitný režim

Častý kameň úrazu. V lete nám nerobí problém dodržiavať ho, keďže je prirodzene teplo a piť sa nám žiada. Počas chladných dní chuť napiť sa vody klesá, ale telo si vyžaduje rovnako približne dva litre tekutín denne. Pri znížení objemu vody v tele dochádza k menšiemu vylučovaniu. Baktérie majú preto omnoho väčšiu šancu rozmnožiť sa, ako keď ich pravidelne preplachujete. Neznížte príjem tekutín ani počas zimy, budete zdravšie.

Nezadržiavajte moč

Žiadne odkladanie nutkania na močenie. Na toaletu sa dá ísť aj počas porady, aj keď je potrebné spraviť naliehavú úlohu aj vtedy, keď sa to nehodí. Teda ak vám záleží na vlastnom zdravotnom stave. Zadržiavanie moču zvyšuje možnosť, že tento rok skončíte s antibiotikami a urologickým čajom v posteli.

Strážte si teplo

Ráno je zima, poobede teplo, na slnku príjemne, ale v chládku vás oziaba. Zápalu močového mechúra sa rovnako ako nachladnutiu darí práve pri nízkych teplotných a zmene klímy. Preto je vhodné nepodceniť oblečenie a neveriť tomu, že na slnku sa dá stále chodiť s odhalenými krížami. Nohy v tele sú základom boja proti ochoreniu.

Vymočte sa po sexe

Zápaly močových ciest postihujú častejšie ženy s aktívnym sexuálnym životom. Penis totiž môže baktérie rozniesť aj do okolia močovej rúry. Preto je vhodnou terapiou po každom milovaní navštíviť WC a dobre sa vymočiť. Tým sa rapídne znižuje riziko ochorenia následkom sexu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #zápal #močové cesty #chladné počasie

+ Nezaťažujte sa niečím čo nie je vaša starosť, škodíte hlavne sami sebe.
Nekopírujte, nikdy tak sami nebudete so...

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....