Leto patrí aj malinám! Či už ich odtrhnete v záhrade a skončia priamo vo vašich ústach, alebo z nich upečiete chutný koláč či pripravíte osviežujúci nápoj, rozhodne sa vaše chuťové kanáliky potešia. A nielen tie.
Maliny rastú na kríkoch, ktoré môžu dorásť až do výšky dvoch metrov. Skoré odrody dozrievajú už v júni, tie neskoršie až v jeseni. Čerstvé maliny si tak môžete vychutnať až štyri mesiace, ak vhodne skombinujete odrody.
Z minerálnych látok obsahujú veľa vápnika, horčíka, železa, fosforu, draslíka, vitamínu C, karoténu a vitamíny skupiny B. Ďalej, samozrejme, ovocné kyseliny ako jablčnú, citrónovú, mravčiu, salicylovú, vínnu. Tiež sú bohaté na pektín a triesloviny.
Obsahujú aj biotínu, ktorý v tele transportuje síru, dôležitú pre lesk a zdravie vlasov a pre pružnosť pleti. Obsah kyseliny salicylovej pomáha pri horúčkovitých ochoreniach. Maliny majú močopudný účinok, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Pomáhajú aj pri detoxikácii organizmu.
Namixujte si malinový smoothie
- 1/2 ananásu
- 1 šálka malín
- 2 lyžičky cukru
- 1 pomaranč
- trocha vody
Všetko zmixujte, podávajte chladené, ozdobené mätou.