Odoláte sezóne malín? Nemali by ste!

Odrhnite si čerstvú malinu, je práve ich čas.

30.07.2014 17:00
maliny Foto:
Máte chuť na malinu?
debata

Leto patrí aj malinám! Či už ich odtrhnete v záhrade a skončia priamo vo vašich ústach, alebo z nich upečiete chutný koláč či pripravíte osviežujúci nápoj, rozhodne sa vaše chuťové kanáliky potešia. A nielen tie.

Maliny rastú na kríkoch, ktoré môžu dorásť až do výšky dvoch metrov. Skoré odrody dozrievajú už v júni, tie neskoršie až v jeseni. Čerstvé maliny si tak môžete vychutnať až štyri mesiace, ak vhodne skombinujete odrody.

Z minerálnych látok obsahujú veľa vápnika, horčíka, železa, fosforu, draslíka, vitamínu C, karoténu a vitamíny skupiny B. Ďalej, samozrejme, ovocné kyseliny ako jablčnú, citrónovú, mravčiu, salicylovú, vínnu. Tiež sú bohaté na pektín a triesloviny.

Obsahujú aj biotínu, ktorý v tele transportuje síru, dôležitú pre lesk a zdravie vlasov a pre pružnosť pleti. Obsah kyseliny salicylovej pomáha pri horúčkovitých ochoreniach. Maliny majú močopudný účinok, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Pomáhajú aj pri detoxikácii organizmu.

Namixujte si malinový smoothie

  • 1/2 ananásu
  • 1 šálka malín
  • 2 lyžičky cukru
  • 1 pomaranč
  • trocha vody

Všetko zmixujte, podávajte chladené, ozdobené mätou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maliny #smoothie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...