Vynález, ktorý pomáha riešiť neplodnosť

Viacplodových tehotenstiev už možno bude menej. Pomôže tomu moderný prístroj - embryoskop. Dokáže presne zistiť, ktoré embryo je najkvalitnejšie a najschopnejšie a vhodný na prenos do maternice matky.

22.07.2014 15:00
DSC 0011 Foto: ,
Obrazovka embryoskopu ukáže, ktoré embryá sú vhodné.
debata

V súčasnosti prichádza na svet stále viac dvojičiek. Oproti minulosti je ich až dvakrát viac. Môže za to liečba neplodnosti a umelé oplodnenie. To, že sa za posledné roky zvýšil priemer viacplodových tehotenstiev, nie je náhoda.

MUDr. Peter Harbulák – vedúci lekár z centra pre gynekológiu a asistovanú reprodukciu GYN-FIV v Bratislave uvádza, že najčastejšou príčinou viacplodovej gravidity je vloženie dvoch embryí do maternice s cieľom zvýšiť šance na úspech. „V mnohých prípadoch neplodných párov je najväčším nepriateľom práve čas a po dovŕšení tridsiateho piateho roku ženy šance na počatie výrazne ubúdajú, preto sa pri mimotelovom oplodnení zavádzajú do tela matky embryá hneď dve. Ak by sa jedno neujalo, je ešte šanca na to druhé,“ uvádza Harbulák.

Veľakrát sa však ujmú obe a zatiaľ čo sa nádejní rodičia radujú dvojnásobne, gynekológovia a pôrodníci zalamujú rukami. Upozorňujú na možnosť určitých komplikácií, typických pri každom i spontánnom viacplodovom tehotenstve. „Snahou odborníkov v asistovanej reprodukcii je teda zefektívniť výber najkvalitnejších embryí na transfer, následne znížiť počet embryí prenášaných do maternice avšak bez zníženia šance na úspešnú liečbu,“ konštatuje lekár.

Ako zistiť, ktoré embryo je s istotou to najkvalitnejšie a najschopnejšie? S touto otázkou si lámali vedci hlavu na celom svete, až sa nakoniec podarilo zostrojiť prístroj, ktorý okrem nepretržitého monitorovania dokáže nahradiť telo matky počas úplne prvých dní vývoja embrya. Takúto možnosť v súčasnosti podľa Harbuláka ponúka dánsky medicínsko-technický vynález – inkubátor so super schopnosťami – embryoskop, ktorý zvyšuje šance pri mimomaternicovom oplodnení.

Obrazovka embryoskopu ukáže, ktoré embryá sú vhodné. Zelené embryo je vhodné na transfer – prenos do maternice matky. Modré embryá sú vhodné na zamrazenie a červené sú také, ktoré nie sú dobré. Zabudovaná kamera zaznamenáva priebeh delenia každého jedného embrya Vďaka tomuto záznamu presne vidieť, v akých časových intervaloch sa bunky embrya rozdelili.

Lepšie posúdi kvalitu embryí

Ešte donedávna boli embryológovia odkázaní na prácu s mikroskopom a klasickým inkubátorom. Zber informácií sa vykonával vybratím embryí z prístroja a krátkym pozorovaním pod mikroskopom, čo znamenalo jednak manipuláciu s nimi, vystavovanie do neprirodzeného prostredia a tiež neustále vyrovnávanie prostredia v inkubátore po jeho otváraní a zatváraní. Kvalita embryí sa hodnotila na základe ich schopnosti rýchlo sa deliť. Prax však ukázala, že rýchlosť nie je smerodajná.

Rozhodujúce je to, v akých intervaloch sa presne delia. Na to aby embryológovia získali údaje o týchto intervaloch musel vývoj medicínskej techniky zapracovať a zostrojiť inkubátor so vstavanou kamerou, s mimoriadne citlivými senzormi a so schopnosťou zabezpečiť nerušenú kultiváciu a stabilné podmienky pre správny a prirodzený vývoj.

„Tento morfokinetický spôsob hodnotenia kvality embryí pomáha vybrať na vklad do maternice embryo s najvyšším potenciálom pre uhniezdenie spomedzi všetkých pozorovaných. Tou najpodstatnejšou správou je, že prináša nové možnosti a zvyšuje šance na otehotnenie aj u pacientok, ktorých liečba bola v minulosti neúspešná,“ povedal Harbulák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #problém #riešenie #embryoskop #embryológ

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...