Lieči črevá
Surová čerstvá šťava zo špenátu je jednou z najvýživnejších potravín pre všetky zažívacie a zvlášť vylučovacie orgány. Kým preháňadlá účinkujú dráždením dolného úseku čreva, špenátová šťava sleduje prirodzenú cestu. Pridaním mrkvovej šťavy vzniká zmes, ktorá pomáha normálnemu tlaku v čreve.
Priveľa kyseliny
Špenát má aj jednu zlú vlastnosť – vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá mnohým osobám škodí. Majú problémy so žalúdkom, pociťujú bodavé bolesti v kĺboch. Osoby, ktoré trpia dnou, reumatizmom, obličkovými chorobami alebo majú chúlostivý žalúdok, by ho mali konzumovať čo najmenej.
Rýchly recept: Šťavnaté kuracie rezne s čerstvým špenátom
- 4 rezne z kuracích pŕs
- čierne korenie
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 hrste čerstvého špenátu
- olej
- Umyté a osušené tenké rezne trochu naklepeme, okoreníme, osolíme, nakrojíme do každého vrecko, ktoré vytrieme prelisovaným cesnakom.
- Špenátové lístky sparíme horúcou vodou, necháme odkvapkať, podľa potreby prekrojíme a naplníme nimi vrecká.
- Upevníme špáradlami a na rozohriatom oleji z oboch strán opekáme dozlatista.
Tip lenivého labužníka Cibuľu opečieme na oleji, pridáme opláchnuté špenátové lístky, sparíme ich, vhodíme plátky cesnaku, necháme chvíľku opekať, základ polievky zalejeme vývarom a varíme niekoľko minút. Potom všetko rozmixujeme a zahustíme smotanou.