Ako zvládnuť presťahovanie?

Zmena bydliska dnes nie je vôbec výnimočným javom. Niektorí ľudia sa kvôli práci sťahujú do miest, iní naopak, kvôli čistejšiemu vzduchu a pokoju, na dedinu.

02.10.2014 17:00
sťahovanie, nové bývanie Foto:
Pred sťahovaním si zožeňte čo najviac informácií o novom bydlisku.
debata

Nie vždy je sťahovanie rodiny jednoduché. Stáva sa, že nie každý z rodiny je so sťahovaním stotožnený. Preto by takémuto rozhodnutiu mala predchádzať diskusia medzi manželmi prípadne deťmi, ak sú väčšie. V žiadnom prípade by nemala rozhodnúť jedna osoba, len preto, že „to tak bude určite lepšie pre všetkých“.

5 tipov ako si sťahovanie do nového mesta uľahčiť:

1. Ktoré miesto na bývanie je pre vás to najlepšie?
Pred kúpou nehnuteľnosti v inom meste či na dedine si spíšte plusy a mínusy tohto rozhodnutia. Plusy by samozrejme mali prevažovať a vedzte, že mínusy má každé jedno rozhodnutie.

2. Zožeňte si informácie!
Zistite si o svojom novom bydlisku čo najviac. Zájdite na mestský či obecný úrad a spýtajte sa, čo kde nájdete, či majú detské centrum, aká je možnosť dostať dieťa do materskej školy a podobne. Rovnako dobre poslúžia aj stránky obce či rôzne internetové portály. Nezabúdajte ani na otázku dostupnosti do práce.

3. Nájdite si aspoň pár známych.
Vopred sa skontaktuje s ľuďmi, ktorí v obci žijú dlhšie, prípadne budúcimi susedmi. Dajú vám cenné informácie a zároveň budete v mieste svojho nového bydliska poznať aspoň pár ľudí. Ak ste mamička na rodičovskej dovolenke, vyhľadajte stránky pre mamičky a skontaktujte sa s tými vo vašom novom bydlisku.

4. Nové bývanie si spravte podľa svojich predstáv.
I keď to finančné možnosti nie veľmi dovoľujú, skúste aspoň v rámci možností spraviť zo svojho nového bývanie útulnú oázu pokoja. Niekedy úplne stačí ak vymaľujete steny vo vami obľúbenej farbe alebo dokúpite pár doplnkov.

5. Hľadajte v zmene bydliska dobré stránky.
Ak si budete neustále hovoriť, ako sa vám nechce presťahovať a robíte to len kvôli partnerovi, nie je to dobrá cesta. Keď už nastala zmena, že sa presťahovať z akéhokoľvek dôvodu musíte, skúste v tom nájsť niečo pozitívne. Napríklad, ak sa sťahujete z dediny do mesta, povedzte si, že je tam oveľa viac možností na prácu a relax pre vás aj vaše deti. Idete na dedinu? Nájdite krásu v pokojnom prostredí, dobrom vzduchu, možnosti si dopestovať zeleninu alebo v tom, že budete cez leto s priateľmi na záhrade grilovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sťahovanie #nové bývanie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...