Vytráca sa vám zo vzťahu láska? Čo sa dá ešte robiť?

Úsmevy, objatia, milé pohľady, láskavosť. Predstava spolunažívania, ktorá nemá ďaleko k romantickej knižnej predlohe.

21.04.2014 13:30
láska, vzťah, problém Foto:
Ochladnutie býva problémom v mnohých vzťahoch.
debata

Dá sa žiť s ružovými okuliarmi a láskou každý deň spoločného života, alebo je to len epizóda? Rovnako krátka ako tristo-stranová kniha? Odborníci na vzťahy tvrdia, že skôr či neskôr láska vyprcháva a práve to je chvíľa, kedy sa vzťah rozpadne, alebo premení na niečo, čo vás bude uspokojovať po celý život.

Všímajte si prvotné príznaky

Je to ako s ochorením. Treba si všímať varovné signály a nie prísť s konštatovaním, že už je príliš neskoro, aby sa niečo dalo spraviť. Odborníci vravia, že moment, keď sa spomedzi dvojice začne vytrácať láska, spozná každý. Akurát tomu nepripisujeme významy. Menej všímavosti. Viac potreby byť každý sám so sebou, menej pozorností. Úsmev je niečo, čo poznáte zrazu len z televízie. Nepodceňujte situáciu, pretože to je moment, keď sa všetko láme.

Keď chýba viac ako chémia

Čo stojí za touto zmenou? Miesto otázok, či vás už neľúbi, je lepšie klásť si otázky iné. Čo vášmu vzťahu chýba? Dokážete počúvať partnera a vyjsť mu v ústrety v jeho potrebách? Je pre vás tým, na koho sa sama môžete spoľahnúť, alebo niekto, koho spôsoby vám začínajú liezť na nervy? Základné priority vo vzťahu sa menia a tomu je potrebné prispôsobiť stratégiu, ktorá by mala znamenať nový vietor.

Rozhovor

Nájdite si čas. Žiadne výhovorky, prichádza hodina pravdy. Tí, čo už pár vzťahov preskákali hovoria, že hra na pravdovravnosť by mala byť súčasťou kvalitného vzťahu aspoň raz za mesiac. Žiadne urážanie, žiadne emócie, rovno do očí si povedať, čo nám na tom druhom vadí, čo sa zlepšuje, prípadne zhoršuje. Čo obom chýba a čo s tým môžeme urobiť. Ak vám to trochu pripomína postupy krízového manažéra, nie ste ďaleko od pravdy. Pretože bez nich aj vzťah upadne čoskoro do hlbokej krízy.

Láska je o vzájomnosti

Zabudnite na výhovorky, prečo sa to nedá. Nečakajte, kto spraví prvý krok, počúvajte partnera, ale rovnako pripomínajte, že aj vy potrebujete byť vypočutá. Vtedy to nebude iba o tom, že bude vzťah o systéme niečo za niečo, ale o radosti z dávania a radosti z partnera. Ak vzťah staviate na systéme raz ty raz ja, je to krehká harmónia, ktorá dlho nepotrvá. Robiť však radosť tomu druhému pôsobí lásku vyššieho levelu. Presne takú, o akej snívame. Tú, ktorá dokáže vytrvať aj celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #láska #problém #ochladnutie

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...