Vyletelo vaše dieťa práve z hniezda? Čo pomáha, ak pociťujete smútok a prázdnotu?

Fáza, kedy deti opustia rodičovský dom aby začali svoj vlastný život, môže poriadne potrápiť aj rodičov.

06.10.2023 14:00
rodičia, prázdne hniezdo, odchod, dcéra, mama a... Foto:
Sužuje vás syndróm prázdneho hniezda?
debata

Syndróm prázdneho hniezda je etapa života, počas ktorej deti „vyletia z domu“ a rodičia pociťujú pocit prázdnoty, straty zmyslu života či smútok. Ide o obdobie, kedy rodičia nemajú jasný cieľ a kladú si otázku o koho sa budú starať a čo budú robiť. Okrem typického smútku či pocitu prázdnoty sa však syndróm prázdneho hniezda môže prejaviť aj fyzickými príznakmi. Rodičia môžu pociťovať dočasnú nespavosť, stratu chuti do jedla či únavu. "Príznaky pretrvávajú zväčša do momentu, kým si rodičia nenájdu nový zmysel života, záľubu, aktivity či spoločnosť, ktorá ich napĺňa,“ vysvetľuje terapeutka Andrea Rusnáková Lesáková z online terapeutickej platformy Hedepy.

dieťa, matka, škola, nový školský rok Čítajte viac Z pohľadu reči je dôležité všímať si nielen výslovnosť dieťaťa. Čo ešte?

Hoci sa v minulosti syndrómu prázdneho hniezda nepripisoval veľký význam, dnes rodičia podľa terapeutky vyhľadávajú terapie za účelom smútku, skľúčenosti i prázdnoty. „O svojom smútku, beznádeji, prázdnote deťom nehovoria a niekedy to nevedia sami pomenovať, že to, čo práve prežívajú, je syndróm prázdneho hniezda.“

Odchod detí z domu môže výrazne ovplyvniť rodinné vzťahy. Nie každý osamotený rodič je chápajúci, a preto môže v rodine, najmä smerom k dieťaťu, vzniknúť nepochopenie či konflikt. Ten však často vzniká aj medzi rodičmi navzájom, nakoľko sú po dlhom čase vystavení situácii, kedy majú čas sami pre seba, a zároveň musia vyhodnotiť či majú aj po rokoch spolužitia spoločné ciele a záujmy. „Dôležitý je otvorený dialóg a rešpektovanie hraníc všetkých členov rodiny,“ upozorňuje terapeutka.

Katarína Winterová, rodičovská koučka, Mamedeti.sk Čítajte viac Ak dieťa zničí darček od babky, neznamená to, že nevie byť vďačné

Ako sa vysporiadať so syndrómom prázdneho hniezda? "Veľmi pomáha terapia, nebyť sám, poznať, čo sa so mnou deje a zdieľať svoje pocity,“ zdôrazňuje terapeutka. Zároveň radí, že je dôležité si uvedomiť, že zdravá separácia dieťaťa od rodičov je viac ako žiadúca. Rodičia by podľa nej mali hľadať spôsoby ako posilniť to, čo v rodine budovali, zachovávať zvyky a rituály rodiny, a najmä – venovať sa vlastným aktivitám, osobnému rozvoju, zbližovať sa s partnerom, cestovať a v neposlednom rade si pustiť do života priateľov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičia #osamelosť

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...