Pred nástupom do školy skontrolujte školskú tašku. Na čo sa treba zamerať?

Školská taška musí spĺňať zdravotné, funkčné i bezpečnostné kritériá.

02.09.2023 13:00
škola, aktovka, školská taška Foto:
Čo musí spĺňať školská taška?
debata

Rodičia musia dbať i na správny výber prezuviek u školákov, ideálne sú topánky s ortopedickou vložkou. Upozornila na to vedúca fyzioterapeutka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice v Handlovej Katarína Klátiková.

Mnoho školákov sa začne sťažovať na bolesti nôh. Čítajte viac Koľko váži vaše dieťa? Viete, že naplnená školská aktovka nemá presiahnuť desať percent jeho hmotnosti?

Pri výbere školskej tašky by mali rodičia v prvom rade pozerať na jej hmotnosť. „Tá by u mladších žiakov mala byť do 1200 gramov. Je dôležité skontrolovať aj výstuže a materiál, aby nízka váha nebola na úkor kvality. Pravidlom je, že taška by nemala presahovať desatinu hmotnosti žiaka,“ načrtla Klátiková.

Zadná časť tašky má byť podľa nej pevná, vystužená a anatomicky tvarovaná, ramenné popruhy by mali byť široké štyri až päť centimetrov a obalené mäkkou výstužou. Spodný okraj tašky má siahať po panvové kosti a vrchný po ramennú kľúčnu kosť, vhodné sú aj tašky vybavené prídavnými popruhmi v oblasti hrudníka a pása. „Rodičia by mali dbať na to, aby ramenné popruhy neboli príliš dlhé, povolené. Zjednodušene, ak taška neprilieha k chrbtu, ale visí, podporuje to zaguľatenie hrudnej chrbtice a predsunutie hlavy,“ priblížila fyzioterapeutka.

Nevhodné sú podľa nej aj tašky cez jedno rameno, pretože spôsobujú nerovnomerné zaťaženie vyvíjajúceho sa chrbta, čo má za následok skoliózu. „U starších detí, ktoré nosia ťažšie učebnice, je vhodnou alternatívou taška na kolieskach. Odporúčam však, aby deti pri ťahaní striedali ruky,“ vysvetlila.

Druhou dôležitou každodennou potrebou školákov sú prezuvky. „Detská obuv by mala byť vyrobená z prírodných materiálov, mala by mať správnu veľkosť s dostatočným priestorom pre prsty, anatomicky tvarovanú stielku. U menších detí je vhodná aj pracka okolo členka,“ ozrejmila Klátiková.

Obuv odporučila odborníčka vyberať v zdravotníckych potrebách. Najvhodnejšími sú podľa nej topánky s ortopedickou vložkou. „Prezuvky je potrebné kontrolovať aj počas školského roka a v prípade opotrebenia alebo pri raste nohy vymeniť. Obuv a hlavne prezuvky do školy, ktoré majú deti na nohách celé hodiny, sú veľmi dôležité nielen pre vývin detskej nohy, ale aj chrbtice,“ dodala fyzioterapeutka

debata chyba
Viac na túto tému: #školská taška

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...