Prečo by mali deti vyskúšať delfínoterapiu?

Delfín nepije vodu, nikdy nespí a dokáže používať jednu časť mozgu zatiaľ čo druhá odpočíva. Dokáže tiež zadržať dych na štvrť hodinu, nežmurká a vidí aj nad hladinou.

08.12.2019 17:00
delfín Foto: ,
Tvar papuľky delfína vytvára večný úsmev s čím každému učaruje.
debata (3)

O zaujímavých vlastnostiach týchto cicavcov niet pochýb. Okrem týchto vlastností sa však pýšia aj pozitívnym vplyvom na ľudské zdravie. Viac o spomínanej terapii prezrádza v rozhovore pre Pravdu delfínoterapeutka Zuzana Mathéová.

Ako definujeme delfínoterapiu a čím je výnimočná?

Delfínoterapia je špeciálne upravený a kontrolovateľný kontakt človeka s delfínom s cieľom zvyšovať liečebný efekt. Je najúčinnejšou metódou z animoterapií, len desať dní delfínoterapie možno prirovnať k roku a pol hipoterapie. Delfínoterapia sa označuje aj ako DAT – Dolphin Assisted Therapy – terapia za asistencie delfína. Má pozitívny vplyv na celkovú psychickú pohodu a vyrovnanosť človeka, ako aj na zvýšenie kreativity a životnej sily. Je to druh holistickej metódy pre celú rodinu. Delfín dokáže v človeku vyburcovať samoliečebné procesy.

Delfíny sú výnimočné vďaka špecifickému zmyslovému orgánu.

Áno, len delfíny majú unikátny zmyslový orgán, sonar, cez ktorý vysielajú ultrazvukové vlny. Podľa neurologických výskumov majú tieto vysokofrekvenčné zvukové vlny stimulujúci efekt na ľudský organizmus. Vlny pôsobia najmä na nervovú sústavu – harmonizujú obe hemisféry a znižujú mozgovú frekvenciu do hladiny alfa. Je tu možnosť vytvárania nových nervových prepojení.

Ako teda delfín vníma človeka?

Delfín si klienta „zoskenuje“. Vidí, či je to žena alebo muž a vidí, čo klientovi chýba, prípadne čo je v organizme navyše a na tom mieste priamo pôsobí.

S čím ľuďom pomáha a za ako dlho sa dostaví želaný efekt?

Najúčinnejšia terapia je v dĺžke 10 dní. Prvé zmeny vidieť niekedy už počas terapií v bazéne, niekedy si na ne treba počkať niekoľko týždňov, či mesiacov. Je bežné mať výsledky do 5 mesiacov. Je to čisto veľmi individuálne, každý klient je iný. Vidíme zlepšenie v jemnej a hrubej motorike, v komunikácii, v uvoľnení kŕčov, zlepšuje sa logika a sústredenie, sociálne väzby, vyprázdňovanie, prijímanie tuhej stravy, spánok aj reč.

Na akom princípe to všetko funguje?

Delfínoterapia nie je liečba, ale pomáha zmierniť niektoré pridružené symptómy liečby a zosilňuje priebeh liečebného procesu. Delfín v nás dokáže podnietiť samoliečebné procesy. Množstvo klientov chodí na delfínoterapiu každý rok opakovane a spájajú ju s rodinnou dovolenkou. Veľa klientov absolvuje dvakrát do roka terapiu. Ako doplnkové terapie ponúkame alfa ležadlo a zvukoterapiu tibetskými miskami a gongom (liečba zvukom, tzv. soundhealing) aj pre rodinných príslušníkov. Okrem delfínoterapie ponúkame programy plávania, team buildingy, špeciálne programy pre seniorov, delfíniu šou, edukatívne programy, krátkodobé pobyty pre zaneprázdnených manažérov ako prevenciu pred vyhorením v kariére alebo v rodine.

Pre koho je špeciálne určený tento druh terapie a prečo?

Delfínoterapia sa využíva pri deťoch a dospelých s diagnózami ako sú detská mozgová obrna, autizmus, Rettov syndróm, Aspergerov syndróm, PAS, Downov syndróm, ADD, ADHD, hyperaktivita, Toriello-Carey syndróm, tuberózna skleróza, mentálne a pohybové postihnutia, poruchy učenia a pozornosti, vývinové poruchy a poruchy reči, svalová dystrofia, migrény, slinotok, zajakávanie, fóbie a úzkosti, rakovina, depresie, silné agresie, chronický únavový syndróm či syndróm vyhorenia, anorexia, obsedantno-kompulzívne ochorenia.

Z uvedeného vyplýva, že cieľovou skupinou nemusia byť len deti.

Cieľová skupina je naozaj ktokoľvek. Delfínoterapia má pozitívny vplyv na celkovú psychickú pohodu a vyrovnanosť človeka, ako aj na zvýšenie kreativity a životnej sily. Dieťa by malo mať minimálne tri roky, ale často máme deti aj dva a pol ročné. Najstaršiu klientku som mala 74-ročnú pani, ktorej diagnostikovali tumor v kolene. Veľa ľudí chce byť s delfínmi z rôznych dôvodov, ci už z dôvodu plávania s nimi v rámci celoživotného sna. Iní ho vyhľadávajú ako inšpiráciu v živote a v práci. Vek teda nerozhoduje, dôležité je absolvovať ju čo najskôr. Pri starších pacientoch pomáha pri zlepšovaní Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Aký je vlastne prvý kontakt s delfínom, ako to vyzerá v praxi?

Delfínoterapiu ponúkame slovenským klientom celoročne v delfináriách v tureckej Antalyi a v meste Konstanca v Rumunsku, kde sa dá dostať aj autom pre klientov, ktorí nemôžu vycestovať. V bazéne s morskou vodou sa pracuje vždy s jedným dieťaťom a delfínom. Delfínoterapeut je v tesnej blízkosti dieťaťa a nerozlučná spolupráca je zároveň s trénerom delfínov. K pohodliu a sebaistote prispieva neoprén a nadľahčovací opasok. Vo vode je delfínoterapeut, jedno dieťa a jeho vlastný delfín. Do vody vstupujeme z takzvanej platformy, kde na nás čaká tréner delfínov, ktorý pripraví delfínov. Ako prvá vstupujem do vody ja až potom klient. Polohujem deti, napríklad prikladaním nôh na chrbát delfína či naopak hlavičku pokladáme na delfína. Niektorí klienti neudržia hlavu a tak ich polohujem. Plávanie s držaním sa chrbtovej plutvy je našou najvyššou odmenou a radosťou.

Aké sú reakcie ľudí?

Väčšinou sa každý veľmi teší na delfína a na vodu. Je zopár detí so všeobecnou fóbiou na vodu a zvieratá, pričom sa to u nich snažíme zmierniť. Delfín je úžasný v tom, že sa vie sám od seba naladiť na duševný alebo fyzický stav človeka. Tým mu dáva najavo, že je všetko v poriadku. Výsledky sú fantastické a podotýkam, že každé dieťa i dospelý má iné viditeľné výsledky, ktoré sú individuálne. Je to zážitok na celý život a dotkne sa aj našej duše.

Čo vieme o delfínoch, ich inteligencii a vzťahu k človeku?

Delfíny boli pôvodne suchozemci a sú to morské cicavce, nie ryby ako si to myslia niektorí ľudia. Delfín napríklad nepije vodu, ale získava ju prehĺtaním rýb. Delfín tiež nikdy nespí a dokáže používať mozgovú hemisféru nezávisle od tej druhej. Kým jedna hemisféra odpočíva, druhá bdie. Dokáže plávať rýchlosťou až 60 km za hodinu a zadržať dych na pätnásť minút. Je to nádherný, inteligentný tvor, ktorého tvar papuľky vytvára večný úsmev s čím každému učaruje. Delfín nikdy nežmurká a vidí fantasticky aj nad hladinou.

Hodí sa na tento druh terapie hocijaký delfín?

Najvhodnejším druhom je delfín skákavý, tzv. Tursiops truncatus alebo Bottlenose dolphin. Je to zvedavý druh delfína, ktorý sám od seba vyhľadáva interakciu s človekom a rýchlo sa učí.

Vráťme sa na chvíľu ešte k histórii delfínoterapie?

Gréci ich považovali za symbol slobody, voľnosti a šťastia. Delfín bol zasvätený bohyni lásky Afrodite a boha Slnka Apolóna. Slávna delfská veštiareň bola postavená na mieste, kde delfíny uhynuli na pláži. V kresťanstve sú symbolom vzkriesenia a ochrany. V starovekom Grécku je to zviera z lona mora so vzťahom k emóciám, ktoré vyplávajú z podvedomia na povrch ako keď delfín vyskakuje z vody. Delfín je symbolom priateľstva, spoločenstva, empatie, šťastia, slobody, inteligencie. Delfín využíva 10 % svojej mozgovej kapacity, pričom ľudia asi 4 %.

Ako je to s delfínoterapiou na Slovensku?

Na Slovensku sa delfínoterapia rozmohla najmä v tomto roku, kedy nás navštívilo 64 slovenských rodín. Rovnako aj pred 9 rokmi začali slovenskí klienti cestovať za delfínmi. Náš inštitút tento rok oslávil 20 rokov, čo ponúka delfínoterapiu, a to nielen slovenským klientom. 80% klientov sa vracia každoročne a z klientov sa stali naši priatelia. Tým, že nemáme more a ani delfínov, naši klienti s radosťou cestujú za delfínmi do našich centier v Turecku a v Rumunsku. Oficiálne začiatky delfínoterapie sa spájajú s rokom 1968, keď si americký neurológ John Lilly všimol, že vzťah s delfínom môže byť prospešný pre človeka. Jeho výsledky sa premietli do knihy Človek a delfín (1968). Ďalším pionierom delfínoterapie bol klinicky psychológ Dr. Nathanson, ktorý otvoril prvé centrum delfínoterapie na Floride. V centre na Miami absolvovali delfínoterapiu rôzni klienti s viac ako 40 diagnózami z 39 krajín v rokoch 1988 – 1997.

Kto je Mgr. Zuzana Mathéová?

Od roku 2013 patrí k medzinárodne certifikovaným delfínoterapeutom. V spolupráci so zahraničným inštitútom a Alfa Therapie programom pôsobí v tureckej Antalyi a v rumunskom meste Konstance. Od roku 2017 je členkou vedeckého tímu v rumunskom delfínáriu. Vyštudovala špeciálnu pedagogiku pre sluchovo postihnutých a športovú kultúru na Univerzite Komenského v Bratislave. S postihnutými deťmi a dospelými pracuje viac ako dvadsať rokov, a to najmä vo Fínsku a Taliansku. Ako inštruktorka prístrojového potápania PADI od roku 1997 pôsobila sedem rokov v Egypte, kde viedla kurzy potápania a terapie pre telesne postihnutých. Je absolventkou zvukoterapie a liečiteľkou zvukom tzv. soundhealingu v Peter Hess Institute vo Viedni a na Slovensku vykonáva masáže tibetskými miskami, gongové kúpele a meditácie. Terapie robí v slovenčine, nemčine, taliančine, v turečtine a v angličtine. Žije v Bratislave a počas roka cestuje za delfínmi s klientmi do Turecka a do Rumunska.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #delfín #samoliečba #animoterapia #delfínoterapia #Zuzana Mathéová #neurológia

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...