Zvyky Vianoc? Takmer polovica Slovákov nedodržiava žiadne

Štyridsaťdva percent Slovákov nedodržiava počas Vianoc žiadne špeciálne tradície. Vyplýva to z telefonického prieskumu na vzorke 1200 respondentov.

11.12.2016 07:00
Vianoce, vianočné trhy, stánky, advent,... Foto:
Vianoce sú dnes viac o moderných aktivitách než tradičných zvykoch.
debata (9)

U tých, ktorí dodržiavajú vianočné zvyky, sa najčastejšie opakovali odpovede ako prekrojenie jablka pre zdravie rodiny, ukladanie šupín z kapra, prípadne peňazí pod obrus pre dostatok financií počas ďalšieho roka, maľovanie medového kríža na čelo pre pokoru a dobrotu či hádzanie orechov do kúta pre hojnosť v dome.

Podľa prieskumu až 45 percent Slovákov zdobí vianočný stromček deň pred Štedrým večerom. Dve percentá respondentov ho nezdobia vôbec.

Pôst dodržiava na Štedrý deň až 74 percent opýtaných. Najviac ľudí, a to 68 percent, sa zúčastňuje na polnočnej svätej omši na východe Slovenska.

Na štedrovečerných stoloch si Slováci najčastejšie doprajú kapustnicu, prípadne šošovicovú polievku. Samozrejmosťou je zemiakový šalát a ryba, najčastejšie kapor. Nechýbajú ani tradičné oblátky s medom a cesnakom či známe bobáľky s makom.

Viac ako polovica respondentov posiela vianočné priania prostredníctvom SMS alebo e-mailu. Na východnom Slovensku si až 26 percent opýtaných nájde čas, aby popriali šťastné a veselé sviatky osobne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #slováci #Vianoce #zvyky

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...