Anketa: Dali ste dieťa očkovať MMR vakcínou?

Povinné očkovanie je na Slovenku zaužívané už roky. Kým pred niekoľkými rokmi mamičky vôbec neuvažovali, či dať alebo nedať svoje dieťa zaočkovať povinnými vakcínami, dnes je situácia iná.

27.03.2013 15:00
očkovanie, vakcinácia Foto:
Rozhodnutie o očkovaní svoje dieťa musia spraviť rodičia sami.
debata (1)

Vďaka internetu, televízii a tlači sa mamičky, ktoré chcú vedieť viac, dozvedia nielen informácie, ktoré sú „za očkovanie“, ale i tie „neverejné“, ktoré sú proti očkovaniu. Najmä stránky pre mamičky sa momentálne hemžia hrôzostrašnými príbehmi s následkami očkovania. Každá očkovacia látka v sebe nesie riziko, že dieťa môže mať väčšie či menšie vedľajšie nežiaduce účinky. Rozhodnutie či očkovať alebo neočkovať svoje dieťa však musia spraviť rodičia sami.

Kto by nemal byť podľa odborníkov touto vakcínou očkovaný:

  • deti s akútnym ochorením
  • deti, ktoré majú alergiu na niektorú zložku vakcíny
  • deti s poruchami imunity (vrodená, získaná)
  • deti po transfúzii krvi

Dali ste, respektíve plánujete dať, očkovať svoje dieťa vakcínou MMR (osýpky, mumps, rubeola)?

Renáta (29), 17 mesačný syn Ivko Všetky povinné očkovania som synovi dala spraviť, nakoľko si myslím, že ak by vakcíny neboli bezpečné, tak ich nedávajú malým deťom. Takže rovnako som ho dala očkovať na napríklad na TBC dala som ho očkovať aj vakcínou MMR. Syn nemal našťastie žiadne vedľajšie účinky, dokonca ani zvýšenú teplotu.

Zuzana (36), dvojročná dcéra Katka
Nie, touto vakcínou som dcéru očkovať nedala, nakoľko dcéra je alergička, atopička a má aj intoleranciu laktózy. Vzhľadom k uvedeným ochoreniam je jej imunita veľmi nízka a býva často chorá. Napriek tomu, že imunológ nevidel kontraindikáciu s očkovaním, rozhodla som sa, že dcéru zaočkovať nedám. Samozrejme, museli sme svoj nesúhlas vyjadriť aj pred komisiou a zaplatiť pokutu. Ostatné očkovania dcéra má absolvované podľa očkovacieho kalendára.

Jana (38), dcéra 15 mesačná Lea
Dcéru určite nejdem očkovať žiadnou vakcínou, teda ani touto. Toto rozhodnutie veľmi neschvaľuje naša pediatrička, ale keďže sme mali v rodine prípad vážneho ochorenia po očkovaní MMR vakcínou, nebudem riskovať túto a ani iné očkovacie látky. Očkovanie by malo byť dobrovoľné a rodič by sa mal sám rozhodnúť, či ho jeho dieťa podstúpi alebo nie. Nemám rada „stádové“ rozhodnutia typu, veď aj kamarátky očkovali a nič ich deťom nebolo. Moje rozhodnutie neočkovať nás však stálo nemalé peniaze.

1 debata chyba

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...