Sóda bikarbóna je univerzálny prostriedok, ale... Viete, kedy v domácnosti narobí viac škody ako úžitku?

V kuchyni, v celej v domácnosti a dokonca aj v záhrade je sóda bikarbóna považovaná za univerzálneho pomocníka.

30.01.2024 06:00
liek, prášok, antacid, sóda bikarbóna,... Foto:
Používate v domácnosti sódu bikarbónu?
debata (1)

Či už na odstraňovanie vodného kameňa, neutralizáciu pachov v umývačke riadu, na čistenie rúry alebo na boj so zatuchnutou bielizňou – naozaj pomáha pri najrôznejších problémoch – čítajte tu. Vedeli ste však, že existujú aj veci, ktoré by sa sódou bikarbónou čistiť nemali? Najznámejšia „americká gazdinka“, moderátorka s miliónovým majetkom Martha Stewart (82), pozná tie najlepšie rady, pokiaľ ide o recepty, kuchyne a domácnosti. Na tieto veci podľa nej sódu bikarbónu nikdy nepoužívajte!

Martha Stewart Čítajte viac Rekordy sú prekonané! 81-ročná Martha Stewart pózuje v plavkách na slávnej titulke, jednu dostala aj transrodová star

Predmety z hliníka

Vo všeobecnosti je čistenie kuchynského riadu jedlou sódou v poriadku, ale pokiaľ ide o hliníkové hrnce a panvice, je lepšie držať sa ďalej. Dôvodom je chemická reakcia. Jedlá sóda môže reagovať s hliníkovým povrchom riadu a môže spôsobiť nevzhľadné sfarbenie.

Prírodný kameň

Dal by sa vzhľad vašej kuchynskej dosky niečím osviežiť? Má vaša podlaha z prírodného kameňa škvrny, ktoré je potrebné odstrániť? Použite prípravky špeciálne určené na prírodný kameň, ale so sódou bikarbónou neexperimentujte. Hoci sa kamenné povrchy zdajú byť vizuálne nezničiteľné, sóda bikarbóna môže na nich pri drhnutí zanechať nepekné škrabance. Poškodenie sa rýchlo prejaví najmä na leštenom prírodnom kameni.

Guru útulného domova Martha Stewart je stále vo forme Čítajte viac Guru útulného domova Martha Stewart je stále vo forme

Nábytok a predmety z dreva

Bez ohľadu na to, či ide o buk, dub alebo orech – sóda bikarbóna je tabu ako čistiaci prostriedok na čokoľvek vyrobené z dreva. Nábytok či drevené dekorácie sú zvyčajne ošetrené, aby boli chránené pred vonkajšími vplyvmi. Bohužiaľ, ak ich ošetríte práškovou sódou bikarbónou, ochranná vrstva sa môže narušiť. Na drevo by ste preto mali používať len špeciálne čistiace prostriedky, aby sa mu nič nestalo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sóda bikarbóna #Martha Stewart

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...