Kam s obalom od mlieka? Záleží od druhu, ale aj od mesta či obce, jedno však platí pre všetky

Mlieko je v nápojových kartónoch, skle či plaste.

13.06.2023 10:57
shutterstock 519858157 Foto:
Obaly od mlieka sú rôzne, aj sa rôzne triedia.
debata

Obaly treba vyhadzovať prázdne, bez zvyškov mlieka. PET fľaše od mlieka nie sú zálohované, tento obal sa vyhadzuje do žltej zbernej nádoby na plastový odpad. Uviedla to organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

„Nápojové kartóny a plastové fľaše pred vyhodením najprv stlačte, aby ste minimalizovali ich objem v zbernej nádobe, a vyhadzujte ich spolu s vrchnáčikom. Pri sklenej fľaši vrchnáčik vyhadzujte samostatne,“ vysvetlila riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter.

Čo nepatrí do kompostéra a kam so skysnutou polievkou?
Video

Dodala, že ak sa dá, treba papierovú etiketu alebo inú nálepku od obalu odlepiť a vytriediť samostatne. Ak ľudia nevedia, ako obal správne vytriediť, pomôžu im aj symboly a informácie, ktoré sú na obaloch. Organizácia zároveň pripomenula, že systém triedenia nie je na Slovensku jednotný.

Nápojové kartóny patria do oranžovej zbernej nádoby na nápojové kartóny, no nie všetky obce takýto typ kontajnera majú. V niektorých obciach sa preto nápojové kartóny triedia spoločne s kovmi do červených zberných nádob a v iných zase spolu s plastmi a kovmi do žltých nádob.

debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #recyklácia #triedenie

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...