Neplytvajte! Poznáte rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a spotrebujte do...?

Aj nesprávne skladovanie potravín sa v značnej miere podpisuje pod enormné plytvanie jedlom.

01.07.2020 09:00
chladnička, skladovanie potravín Foto:
Majte prehľad o všetko, čo máte v chladničke či v špajzke.
debata (2)

Možno mnohí z nás netušia, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Tu je vysvetlenie rozdielu:

„Minimálne tretina Slovákov nevie s určitosťou povedať, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti, alebo ich nerozlišuje vôbec. Dátum najneskoršej spotreby označovaný ako "spotrebujte do“ určuje, do kedy je daná potravina vhodná na konzumáciu. Označujú sa ním čerstvé potraviny ako mäso a mäsové výrobky, syry, jogurty, čerstvé ryby, poprípade nátierky a šaláty. Po tomto dátume potraviny väčšinou nie sú vhodné na konzumáciu a môžu ohroziť naše zdravie. „Dátum minimálnej trvanlivosti“ označuje približný dátum, do ktorého si potravina uchováva svoju predpokladanú kvalitu. Označujú sa ním potraviny, ktoré vydržia dlhšie, teda múka, ryža, cestoviny, trvanlivé mlieko, konzervy. Na rozdiel od dátumu spotreby je konzumácia potravín aj týždne až mesiace po tomto dátume stále bezpečná,“ vysvetľuje Zuzana Madajová z OZ Free Food.

Nielen neznalosť spomínaných dátumov na potravinách, ale aj ich zbytočné sladovanie v chlade sa podpisuje pod fakt, že častokrát končia v odpadkovom koši celkom zbytočne. Paradajky, exotické ovocie, zemiaky, cibuľa, cesnak či chlieb… Ruku na srdce, kde končia vo vašej domácnosti? Ak v chladničke, robíte chybu.

„Paradajky sa do chladničky nedávajú preto, že v nej prichádzajú o svoju chuť. Chlieb by takisto nemal byť skladovaný v chladničke, pretože nepatrí do vlhkého prostredia, v ktorom sa zrýchľuje proces plesnivenia. Exotické ovocie a citrusové plody zimu neznášajú, čo z ich pôvodu logicky vyplýva a preto do chladničky nepatria. Cibuľa a cesnak majú byť umiestnené na tmavom a chladnom, ale suchom mieste, nie v chladničke,“ približuje Alexandra Kolarik z OZ Free Food. Chlieb však nepatrí ani do mikroténového vrecka, ktoré iba urýchli proces plesnivenia. „Chlieb by ste mali skladovať zabalený v utierke a v chlebníku, prípadne sa dajú zohnať špeciálne vrecká na chlieb,“ opisuje Kolarik.

Zamerať sa po návrate z obchodu treba aj na syr, ktorý si prinesieme domov. „Mali by sme ho ho ‚prebaliť‘ ako bábätko – dať ho do papiera na pečenie alebo do voskového obrúska. Syr ako mozzarella treba uskladniť v jednoduchom slanom náleve, aby sa nepokazil,“ dodáva Alexandra Kolarik.

Tip: Ak napríklad pri uskladňovaní poukladáte k sebe jablká a zemiaky – tak práve jablká zabránia klíčeniu zemiakov.

Tip: Drobné bobuľové ovocie opláchnite pred uskladnením vodou zmiešanou s octom, týmto spôsobom predĺžite jeho životnosť. Ocot dokáže zlikvidovať niektoré spóry plesní a baktérií, ktoré spôsobujú ich rýchlejšie kazenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #plytvanie #skladovanie potravín

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...