Už sa nemusíme báť starnutia, hovoria jej ľudia na ulici: Z očarujúcej Dánky je v 63 rokoch modelka

Keď mala Dorrit Böilerehauge 60 rokov, oslovila ju e-mailom modelingová agentúra a ponúkla jej prácu.

11.09.2023 12:15
Dorrit Böilerehauge Foto:
Dánka Dorrit Böilerehauge je hviezdou viacerých módnych kampaní aj úspešnou influencerkou.
debata

„Zalichotilo mi to, ale tiež som trochu váhala,“ uviedla podľa denníka Dánka. Predtým desiatky rokov pracovala v odbore marketingovej komunikácie módnych značiek a pôsobila aj ako vysokoškolská profesorka so špecializáciou na módny priemysel na univerzite v dánskom Aarhuse.

Kate Beckinsale Čítajte viac 50-ka ju nezastaví, krásna Beckinsale si trúfla na odvážny model... a čo prirodzené starnutie? Botox vraj nikdy nemala

„Keď sa ma médiá alebo ktokoľvek iný na niečo pýtali, nikdy sa to netýkalo mňa samotnej. Chceli odbornú analýzu. Dokázala by som skombinovať kariéru módnej expertky a modelky?“ zvažovala Böilerehauge. Jej dve dcéry a kolegovia ju nakoniec presvedčili, aby to skúsila. „Od začiatku som bola nadšená,“ uviedla. Do svojich 57 rokov sa okrem iného venovala tancu, takže vystupovanie na verejnosti jej nerobilo problém. „Ide o dialóg medzi modelkou a fotografom. Snažím sa zistiť, čo odo mňa chcú, a naplniť ich tvorivý zámer… Dodáva mi to veľa energie,“ hovorí.

Dnes 63-ročná Dánka delí čas medzi akademickú prácu, prácu modelky – napríklad pre švédsku odevnú značku H&M – a influencerky na instagrame, pri ktorej spolupracuje napríklad s firmou L’Oréal a snaží sa propagovať pozitívny prístup k starnutiu.

Gwyneth Paltrow Čítajte viac Šedivý Clooney je za fešáka, žien sa pýtajú, čo spravia s vráskami. Na starnutie platí dvojaký meter, hovorí Gwyneth Paltrow

„Som zástankyňou vekovej rozmanitosti a teraz dostávam príležitosť ukázať, že zrelí ľudia môžu byť tiež cool,“ uviedla. V Aarhuse, kde žije, aj v Kodani a v Štokholme Böilerehaugeovú pravidelne zastavujú na ulici ľudia, vrátane mladých, ktorým sa páči jej štýl. "Hovoria: ‚Teraz sa môžem na starnutie tešiť. Nemusím sa ho báť.‘ To ma veľmi povzbudzuje,“ konštatuje modelka.

Böilerehauge sa vždy rada pekne obliekala. Narodila sa v Odense a má ešte v živej pamäti svoje detské outfity, vrátane červených črievičiek, ktoré v rozprávke preslávil rodák z toho istého mesta, slávny spisovateľ Hans Christian Andersen. Rovnako si pamätá červené vlnené šatôčky s bielym golierom, na ktoré si pripínala brošňu v tvare mačky.

Jej rodičia obchodovali s nábytkom a Böilerehaugeovú fascinovali šaty, ktoré nosila jej matka. „Milovala farby a mala nádherné hodvábne šaty s kvetinovými vzormi. Strašne rada som chodila do jej skrine a skúšala si ich,“ zaspomínala. Jej rodičia ju vraj vždy podporovali v tom, čo chcela robiť, a učili ju, aby si verila a púšťala sa do nových vecí.

Na univerzite Böilerehauge vyštudovala obchodnú komunikáciu, začiatkom 80. rokov sa zdržiavala v Londýne a potom odišla do talianskeho mesta Verona. Po desaťročí strávenom v obchodnej brandži si urobila doktorát z marketingovej komunikácie módnych značiek. Začala vyučovať na univerzite, potom viedla dizajnérsku firmu, napísala knihu o brandingu a v roku 2017 sa opäť vrátila k akademickej prá­ci.

debata chyba

+ Čas venovaný príprave jedla je investíciou do vášho šťastia a zdravia.
S peniazmi hospodárte opatrne, mali by...

+ Dnes na vyprážané, mastné jedlá zabudnite, doprajte si niečo ľahšie.
Vaša tvrdá práca a odhodlanie budú čoskoro...