Princezná Mary prišla pred rokmi o mamu, jej otec sa opäť oženil... Prekvapí, kto je nevlastnou mamou budúcej kráľovnej Dánska

Mary Donaldson vyrastala v Hobarte v Tasmánii so svojimi rodičmi a súrodencami.

09.01.2024 17:00
Princezná Mary Foto:
Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a princ Frederik v roku 2003, keď ohlásili zasnúbenie.
debata (1)

Mary Elizabeth Donaldson sa v roku 2004 vydala za dánskeho princa Frederika a stala sa z nej princezná. A už čoskoro bude zo sympatickej tmavovlásky kráľovná. Koncom januára totiž 83-ročná dánska kráľovná Margaréta II. oznámila, že sa vzdá trónu v prospech svojho najstaršieho syna. Kto je jeho manželka, princezná Mary?

Princezná Mary v roku 2004 ako nevesta.
Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...
+14Princezná Mary (ešte ako Mary Donaldson) a...

Austrálčanka Mary Donaldson vyrastala v Hobarte v Tasmánii so svojimi rodičmi a súrodencami. Už ako dieťa sa zaujímala o šport aj hudbu a svoj cit pre cudzie jazyky využila počas štúdia, ako píše magazín Hello. V roku 1994 získala bakalársky titul v odbore obchod a právo na Tasmánskej univerzite a zvolila kariéru v oblasti reklamy.

Princezná Mary Čítajte viac Bol rok 2000 a krásna Austrálčanka Mary sa v pube zoznámila s turistom z Európy: Vieš, kto to je?, pýtal sa jej kamarát. Nevedela

Narodila sa 5. februára 1972 škótskym rodičom Johnovi Dalgleishovi Donaldsonovi a Henriete Clark Donaldsonovej. Pár sa zosobášil v Edinburghu v Škótsku v roku 1963, ešte v tom istom roku manželia odišli do Austrálie a v roku 1975 sa stali austrálskymi občanmi.

John Dalgleish Donaldson bol profesorom aplikovanej matematiky, mama dánskej princeznej Henrietta pracovala ako asistentka na Tasmánskej univerzite (University of Tasmania). V roku 1997 nastali u nej po operácii srdca komplikácie, ktorým podľahla. Profesor John Donaldson (82) sa v roku 2001 oženil s britskou autorkou krimi románov, Susan Horwoodovou (83), ktorá píše pod pseudonymom Susan Moody.

zväčšiť John Donaldson a jeho manželka, spisovateľka... Foto: Profimedia
John Donaldson John Donaldson a jeho manželka, spisovateľka Susan Moody na zábere z roku 2011.

Princezná Mary o strate mamy prehovorila v minulosti pre denník „BT“: "V rôznych obdobiach svojho života som sa cítila osamelá. Najmä v čase, keď som stratila mamu. Bolo to veľmi osamelé obdobie v mojom živote.“

Mary je najmladšia zo štyroch detí. Má dve sestry, Jane Alison Stephens, narodenú v roku 1965 a Patriciu Anne Bailey, narodenú v roku 1968. V roku 1970 prišiel na svet jej brat John. Jane a Patricia boli jej družičkami počas svadby s korunným princom Frederikom.

zväčšiť Dánsky korunný princ Frederik a korunná... Foto: SITA/AP, Ida Marie Odgaard
Dánsky korunný princ Frederik a korunná princezná Mary Dánsky korunný princ Frederik a korunná princezná Mary na stretnutí so zástupcami diplomatických služieb v paláci Christiansborg v Kodani.

Ako sme už na stránke Pravda.sk písali, Mary sa s európskym princom spoznala v roku 2000 v istom pube v Sydney, v roku 2003 sa pár zasnúbil, v roku 2004, 14. mája, si povedali „áno“ v Kodani. Tento rok ich tak čaká oslava 20. výročia sobáša. Princezná priviedla na svet štyri deti – princa Christiana (18) princeznú Isabell (16), princa Vincenta (13) a princeznú Josephine (13). Už v biografii z roku 2005 s názvom „Kronprinsesse Mary af Danmark“, v čase narodenia najstaršieho syna, o svojich rodičovských plánoch povedala: „Chcem byť mamou na 100 percent. Nechcem, aby moje deti vychovávali pestúnky. To určite nie.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #princezná Mary #Mary Elizabeth Donaldson

+ Malé zmeny vo vašej strave môžu priniesť veľké výsledky.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, bude to tak najlepšie...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...