Simona Kováčiková: Ženy sú silné, keď sa spoja

„Nikdy som netušila, že by som sa mohla stať podnikateľkou,“ začína svoje rozprávanie mimoriadne ambiciózna Simona Kováčiková, ktorá tento rok v januári vyhrala súťaž e-žena roka. Teda žena, ktorej internet výrazne pomáha pri podnikaní.

10.05.2013 10:00
debata
Simona Kováčiková. Foto: Matej Gabriš
Simona Kovacikova Simona Kováčiková.

Začínala ako lektorka v jazykovej škole s jednoduchým názvom ANGLICKÁ ŠKOLA, ešte počas štúdia politológie. „Angličtina ma bavila a ešte predtým, ako som skončila školu, vtedajšia riaditeľka mi navrhla, či by som sa nechcela stať manažérkou školy,“ spomína Simona. Onedlho sa už starala o školu, zabrdla aj do reklamy a po dvoch rokoch jej majiteľ školy navrhol pozíciu riaditeľky, pričom neskôr sa stala spoločníčkou vo firme. „Čo by mi v živote nenapadlo,“ doplnila skromne mladá žena, ktorá už stihla rozbehnúť aj pobočku v Pezinku. Momentálne sa snaží spropagovať leto, ktoré je asi v každej jazykovej škole mimoriadne náročným obdobím. „Nemám šéfa, ale všetko, čo spravím zle, si aj sama zlíznem,“ približuje bežnú realitu alebo „mínus“ ľudí, ktorí nad sebou nemajú šéfa.

Je živým príkladom aj toho, že všetko ide, keď nás to baví a vkladáme do toho srdce. Tak nejako sa Simona dostala k RealWoman. „Celý život som chcela robiť niečo podobné – pomáhať druhým,“ vysvetlila. Veľa ľudí k nej vždy chodilo po radu a neskôr aj sama skonštatovala, že poradiť vie. „Moja mama sa mi vždy čudovala, pýtala sa ma, či ma to nevyčerpáva. Povedala by som, že skôr naopak.“ Tvrdí, že súkromná oblasť sa s pracovnou prepája a ženám sa zlý súkromný život odzrkadľuje v práci. Práve tento oriešok sa snažia už dva roky v organizácii riešiť.

Tím organizácie RealWoman. Foto: Adam Suchánek
RealWoman Tím organizácie RealWoman.

S podobnými organizáciami sa v ostatnom čase akoby vrece roztrhlo. Koučovia, ktorí pomôžu rozlúsknuť problém v práci, posunúť človeka ďalej, nakopnúť ho, pomôcť mu, aby myslel pozitívne, lebo len potom sa mu bude dariť a ukázať mu jeho silné stránky. V čom je teda táto iná? Zakladateľkou je Katka Zacharová, ktorej nápad skrsol v hlave v Malajzii, kde istý čas žila. Už vtedy túžila pomáhať ženám. „A my s kamarátkou Aničkou v Bratislave sme túžili po niečom podobnom tiež.“ Stretli sa, ako to už býva „náhodou“ a dnes už ich je šesť. Začínali blogom, dnes už majú redakčný tím. Každá z nich má svoju zadefinovanú funkciu. „Katka má víziu, ako urobíme program v rámci RealWoman Fóra a ako posúvať organizáciu obsahovo dopredu, ja som tu na to, aby celý tím fungoval a spolu sa snažíme, aby sa organizácia už začala sama živiť, aby sme mohli napríklad prijať zamestnancov, ktorí by robili tú prácu, ktorú už my nestíhame.“

Ústrednou myšlienkou RealWoman je formovať svet prostredníctvom ženského potenciálu. „Chceme žene ukázať, čo je v nej, v čom je dobrá, aký má talent. Podstatné je však najmä zdieľanie. Pre nás je to dôležité, lebo si myslíme, že žena je schopná pozdieľať veľmi veľa vecí, spájať sa s inými ženami, ak si nekonkurujú. Snažíme sa ukázať, že ženy sú neskutočne silné, keď sa spoja,“ tvrdí Simona Kováčiková.

V rámci svojich aktivít organizuje RealWoman aj motivačné, resp. semináre osobného rozvoja. „Veľa mojich kamarátov sa ma pýta, či som sa stala feministickou líderkou, odpoveď je „nie, nestala“. Mužov máme rady a rady ich medzi sebou privítame,“ uisťuje Kováčiková, no dodáva, že sa skrátka rozhodli, že RealWoman bude výlučne platformou pre ženy. „Máme pocit, že teraz majú niečo dokázať ženy. My nie sme feministky. Netvrdíme, že ženy majú problém a v parlamente ich je málo,“ zdôrazňuje ďalej.

Hovorí sa, že do každej činnosti, z ktorej chceme mať aj zisk, treba vkladať srdce. Jednoduchšie povedané, musí nás „totálne“ baviť“. V neposlednom rade je podľa Simoniných slov podstatné aj to, a radí to všetkým ženám – aby nezačínali podnikať s tým, aby čo najrýchlejšie zbohatli.

Vyhľadávajú ich ženy, ktoré sa už našli, ale nevedia, čo ďalej. „Voláme ich „prebudené“. Vedia, že majú na viac, len nevedia, ako to uchopiť. Snažíme sa im pomôcť nájsť ich silné stránky.“ Asi 30 percent žien tvoria ženy po 50-tke. „Potenciál ženy po 50-tke je minimálne využívaný. Slovenská spoločnosť akoby o týchto ženách nechcela vedieť, nevie, kam ich zaradiť. A pritom sú to pekné ženy, častokrát s odrastenými deťmi a hlavne kopou času. Chcú sa vzdelávať, učiť sa napríklad po anglicky, lebo celý život na to nemali čas. Snažíme sa im pomôcť, počúvať ich, vymyslieť pre ne riešenia.“

Ďalšou, veľmi výraznou, „problematickou“ skupinou sú mamičky po materskej dovolenke. Podľa Simony majú často nízke sebavedomie a neveria si, že ich niekto potrebuje. „Práve naopak. Mali by si uvedomiť, aké sú vynikajúce manažérky, lebo vzhľadom na to, ako dokážu „menežovať“ pri deťoch, s hrdosťou by si mali ísť pýtať prácu.“

V čisto ženskom kolektíve občas dochádza k napätiu. Občas to iskrí aj v tíme RealWoman. „Riešime to tak, že sa o tom okamžite bavíme a otvorene rozprávame o svojich pocitoch. Až keď máme všetko vysvetlené, môžeme ísť ďalej. Lebo inak by sme sa nemohli ďalej stretávať a preberať pracovné veci, ak by medzi nami bolo iné pnutie,“ vysvetlila na záver Simona Kováčiková.

Simona Kováčiková (30) pochádza z Liptovského Mikuláša. Vyštudovala politológiu na UK v Bratislave. Počas školy absolvovala ročný pobyt v Bostone, ročný výmenný program v Litve a rok žila tiež v Írsku.

debata chyba

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...