Jeho topánky sa dostali do klipov Lady Gaga či Fergie! Sú iné

Psychadelické lodičky izraelského návrhára Kobiho Leviho pripomínajú všetky možné zvieratá a predmety každodennej potreby.

21.10.2016 17:00
debata

Od plameniakov cez preťahujúce sa mačky až po šupky od banánu – a vyvolávajú nadšenie u stále väčšieho počtu celebrít.

Topánky izraelského návrhára  Kobiho Leviho. Foto: SITA/AP, Georgios Kefalas
Switzerland Shoes Exhibition Topánky izraelského návrhára Kobiho Leviho.

„Môj svet je svetom kúzla všedného dňa, kúzla, ktoré často býva zabúdané a ktoré ja ukazujem extravagantným, zábavným spôsobom,“ zveruje sa štyridsaťjedenročný návrhár.

Pracuje v ateliéri vo svojom skromnom byte v Tel Avive, kde má starý lis na kožu a šijací stroj.

„Vidím niekoho, ako šliapne na žuvačku a rozčuľuje sa. Túto situáciu hneď zvečním: urobím tenisky s vysokým podpätkom v podobe prilepenej žuvačky,“ vysvetľuje a ukazuje: tenisky do mesta so sladko ružovým, 11 centimetrov vysokým podpätkom, ktorý sa ťahá od podrážky tak realisticky, že by bolo možné si ho pomýliť so žuvacou gumou.

Tieto topánky si pre svoj posledný klip M.I.L.F. $ zvolila americká speváčka Fergie.

Kobi Levi svoje najslávnejšie zákazníčky videl len v televízii. Väčšina zákaziek je vybavovaná cez internet. Jedna z týchto zákaziek z roku 2011 zmenila jeho kariéru a vyniesla ho do popredia svetovej popovej scény.

„Dostal som e-mail z módneho návrhárskeho štúdia, ktoré spolupracuje s Lady Gaga. Chceli topánky pre jeden klip. Bol som nesmierne prekvapený, pretože som v tom čase nemal ešte žiadne štúdio, nemal som nič. Mal som len malý blog s fotografiami. Robil som topánky vo svojej vlastnej veľkosti, lebo ich nikto nenosil. Ukázal som ich priateľom a potom som ich uložil do krabice,“ hovorí Levi.

Speváčka Lady Gaga, ktorá bez komplexov stelesňuje spletitý vzťah človeka k predmetu, ktorý je prítomný vo všetkých kreáciách Leviho, si vo svojom kultovom klipe Born This Way obula jeho béžové semišové topánky s efektom „dvojitej nohy“.

Americká herečka a speváčka Whoopi Goldberg odvtedy nechce iné topánky než od Leviho a slávna kostymérka Hollywoodu Bea Akerlund, ktorá oblieka Beyoncé a Kim Kardashian, si vybrala 13 modelov izraelského návrhára pre svoj showroom.

Výtvory, ktoré robí Levi na mieru a vo veľmi limitovanej sérii (jeden model má 20 exemplárov), stojí podľa neho na pomedzí designu, umenia a módy. Jeho topánky, ktoré sú menej nepohodlné, ako vyzerajú, a ktoré sú podľa neho určené na nosenie, stoja od 800 do 3000 dolárov.

Vytvorenie nového modelu trvá mesiace a ušitie kópie niekoľko týždňov. Akonáhle dostane dvadsiatku objednávok, prejde na iný model. "Všetko sa začína predstavou, ktorá sa mení na výzvu, lebo je potrebné nájsť technické riešenia. Prechádzam obdobím, keď si hovorím, že som sa úplne zbláznil, že to nie je možné, potom mám strach, že sa napríklad podpätok zlomí. A potom sa to zrazu začína podobať počiatočnému návrhu a dostaví sa závratný pocit, že som realizoval svoju fantáziu, "hovorí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lady Gaga #Fergie #lodičky #Kobi Levi

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...