Lepší výkon či pozornosť? Riešenie je v krátkom spánku počas práce

Španieli majú siestu, mnohí Gréci popoludní tiež oddychujú a podobne fungujú aj niektorí Taliani. Chceli by ste si poobede zdriemnuť aj vy?

11.03.2016 11:00
Spánok - práca - únava Foto:
Spánok počas pracovných hodín dokáže zlepšiť výkon aj pozornosť. Ale na laptope to neskúšajte.
debata

Ako tvrdí britský Daily Mail, ktorý sa odvoláva na Sheryl Cooksonovú, siesta – alebo tiež popoludňajší spánok je veľmi prínosný pre výkonnosť ľudského jedinca.

Spomenutá Britka sa stala súčasťou skupiny 80 osôb, ktorá sa pred osemnástimi mesiacmi prihlásila do programu plánovaného popoludňajšieho oddychu. Už takmer rok a pol teda v rámci pracovného dňa berie popoludní čas na oddych a reštart.

Výsledkom je podľa nej napríklad zlepšenie výkonnosti a sústredenia, eliminácia stresu či zlepšenie nálady. Rovnako spánkový oddych počas dňa pomáha našej pamäti.

Nie je pritom žiadnou novinkou, že krátky spánok počas dňa nám môže výrazne pomôcť v ďalšej výkonnosti. Už výskumy NASA na pilotoch a astronautoch v minulosti potvrdili, že 40-minútový spánok počas pracovného výkonu zlepší pozornosť o sto percent a výkonnosť o 34 percent.

Otázkou však je, ako dosiahnuť podobnú možnosť pre širšie vrstvy pracujúcich. V prípade Cooksonovej sa totiž v rámci experimentu vytvorilo niekoľko miest na oddych a spánok priamo u nej na pracovisku. To však nie je žiadnym štandardom vo väčšine firiem. A mnohí pracujúci dochádzajú za prácou tak, že len samotná cesta domov za oddychom a následny návrat do práce by im bral veľa času.

Spánok popoludní sa však javí ako dobrá alternatíva na zlepšenie výkonnosti napríklad pre tých, ktorí majú voľný pracovný čas, či robievajú z domu. Ak ku nim patríte, nabudúce to vyskúšajte…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #spánok #výkon #siesta

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...