Témy, ktoré s kolegami radšej nepreberajte

Človek nie je stroj vhodný iba na vykonávanie práce. Potrebuje aj nejaké spoločenské kontakty. A práve v práci, v ktorej väčšina ľudí trávi podstatnú časť dňa, ich získa najviac.

20.10.2015 14:30
pracovný tím, spoločenské kontakty Foto:
Spoločenská konverzácia v pracovnom kolektíve má svoje pravidlá.
debata

Komunikácia medzi kolegami je naozaj dôležitá. A ti nielen na vymieňanie si informácií o práci a pracovných úlohách, ale nie je zvláštnosťou, že kolega či kolegyňa o vás vie aj niečo zo súkromia. Samozrejme, aj v zamestnaní sa dajú vytvoriť kamarátske vzťahy a niektoré pretrvajú aj po odchode zo zamestnania. ALE! Nechcite byť kamarátom s každým. Jednak je to nemožné a navyše, prílišnou otvorenosťou dávate menej úprimným kolegom tromfy do rúk.

9 tém na pracovisku, pri ktorých si radšej zahryznúť do jazyka

1. Zdravie a choroby sú veľmi dôverné informácie
A preto by ich o vás mal vedieť iba ten, komu naozaj veľmi dôverujete. Rozoberať ich s kolegami nebude tým najšťastnejším riešením. Najmä, ak vás trápia dlhodobo, môžu byť tieto informácie použité na vaše „odstavenie“ z budúceho pracovného postupu.

2. Rodinné problémy by mali ostať v rodine
Rozvádzate sa a potrebujete sa zdôveriť alebo vyplakať? Rameno dobrej kamarátky či sestry je na to ako stvorené. Poobedné vyplakávanie v kancelárii kolegyne (hoc jej veríte) sa vám naopak môže stať osudným.

3. Šéfa s kolegami nerozoberajte
Nech by váš šéf či šéfka boli naozaj to najhoršie čo vás postretlo, pred kolegami naň nenadávajte. Nikdy neviete či váš nadriadený nemá v kolektíve svojho spojenca, ktorý mu prezradí všetky podstatné detaily.

4. Plat musí zostať tabu aspoň podľa firemných predpisov
Väčšina firiem dodržuje nezverejňovanie informácií o plate pre ostatnými zamestnancami. Dodržujte tento „kódex“ i vy. Je síce pravdou, že sa nedozviete či zarábate približne rovnako ako váš kolega na podobnej pozícii, ale vyhnete sa (ak máte plat vyšší) závistlivým pohľadom a ohováraniu.

5. Klebety a ohováranie? Dajte im stop!
Počula si, že Eva je zas tehotná? Na 100% sa ten nový obchodný riaditeľ rozvádza. Je to zaručená informácia, sesternica môjho muža ho zastupuje. Takýmto a podobným informáciách za chrbtom iných sa radšej vyhnite. Nielenže to s vami môže dotyčný prísť konfrontovať, ale i vy sa môžete stať hlavým aktérom firemných klebiet. Ak sa vám niekto s niečím zdôveril, nechajte si to pre seba.

6. Politika a veci s ňou súvisiace
Téma politika a politici tiež nie je práve najšťastnejšou na firemné debaty pri káve. Môže sa stať, že váš „pre vec zapálený“ kolega s opačným názorom bude komunikáciu na túto tému brať príliš osobne.

7. Odchod z práce nevešajte na nos nikomu
Máte zajačie úmysly a chceli by ste dať v práci výpoveď. Prvý, ktorý by sa to mal dozvedieť je váš šéf a nie kolegovia. Ak si ešte len hľadáte druhé zamestnanie, zachovajte túto informáciu v tajnosti až do času, kým ho nemáte isté. Aby ste neboli bez práce skôr, ako by vám bolo príjemné…

8. Extrémistické a rasistické témy nepatria na pracovisko
A vlastne by sa nemali vyskytovať nikde v kultúrnej spoločnosti. Ak však v práci náhodou takáto debata vznikne, radšej sa do nej nezapájajte.

9. Intímne detaily zo súkromného života, neveru a podobne si nechajte pre kamarátku
Do kancelárie nepatria. Teda, ak nechcete byť so svojim problémom rozoberaná v každej kancelárii vo firme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný tím #spolupráca #pracovná atmosféra #spoločenské kontakty

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...